Doboj Jug: Izgradnja odbramenog nasipa pored rijeke Usore

/

Nemile poplave koje su prije tri godine zahvatile našu zemlju nisu poštedile ni općinu Doboj Jug.

Prema procjenama koje su u tom periodu načinjene štete su bile oko 14 miliona KM. Velikih broj privrednih subjekata je doživio nemjerljivu štetu, ali je i došlo do brojnih oštećenja putne infrastrukture, ali i privatnih objekata. Općina Doboj Jug posljednje tri godine pokušava sanirati posljedice nastale uslijed poplave, pa su aktivnosti nastavljene i u ovoj godini. Kako smo saznali od Mirnesa Tukića, načelnika općine Doboj Jug ove godine je za te namjene obezbijeđeno 40 hiljada KM.

”Mi smo u saradnji sa Kantonalnom upravom CZ obezbjedili ta sredstva za sanaciju klizišta na području naše Općine. Taj projekat je odrađen i građani su već osjetili razliku i kada je u pitanju putna infrastruktura ali i objekti koji su direktno bili ugroženi tim klizištima. ”-
pojašnjava Mirnes Tukić, načelnik Općine Doboj Jug.

Već ranije smo izvještavali o Planu Agencije za vodno područje rijeke Save, prema kojem će 500.000,00 KM, biti implementirano u dijelu vodotoka rijeke Usora.

Mirnes Tukić o ovom projektu kaže: ”Mi i dalje nastavljamo raditi i sprječavati buduće nesreće odnosno buduće poplave, tako da u saradnji sa Agencijom za vode radimo na jednom zajedničkom projektu u koji su uključeni Općina Usora i općina Doboj Jug a koji se odnosi na sanaciju korita rijeke Usore i ove godine bi trebalo biti izdvojeno oko 500 hiljada KM za izgradnju odbramenog nasipa pored rijeke s tim da će se ovaj projekat izvoditi na području obje općine ”

Prema njegovim riječima taj odbrambeni nasip je jako bitan za ovu općinu, navodeći činjenicu da su kompletni Matuzići bili poplavljeni kao i Mravići, te kompletna industrijska zona odnosno industrijska zona Karuše i industrijska zona Matuzići, koje su pretrpjele ogromne štete tokom zadnjih poplava.

U ovoj općini se danas radi na redovnom održavanju odvoda, kako se ne bi dešavalo da kiše koje su u posljednje vrijeme kratke i intenzivne uzrokuju probleme. Pred Općinom Doboj Jug je zasigurno još mnogo posla kako bi se stvorili uslovi koji će obezbjediti sigurniji život stanovnika na ovom području.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...

Brza reakcija spriječila širenje požara na Vukovu!

Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) intervenisala je 17. septembra 2024....

MADI stipendira studente Veterinarskog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta

„MADI“ d.o.o. Tešanj raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za...