Usain Bolt u oproštajnoj trci na 100 metara treći na svijetu

/

Usain Bolt nije uspio da se oprosti sa titulom prvaka svijeta od atletike, a novi najbrži čovjek na svijetu je Justin Gatlin.
Jamajčanin je u svojoj posljednjoj trci na 100 metara osvojio treće mjesto iza dvojice Amerikanaca, jer je neočekivano brži od njega bio i Christian Coleman.
Četvrte titule prvaka svijeta opet ga je koštao loš start. Kao i u polufinalu, uspio je u finišu da nadoknadi veći dio zaostatka, ali nije imao dovoljno vremena ni snage da u foto-finišu prestigne Amerikance.
Getlin je poslije trke “utišavao” publiku prstom preko usta, ali se onda poklonio Boltu koji ga je zagrlio i uz blagi osmijeh mu čestitao titulu najbržeg čovjeka na svijetu.
Getlin je do titule stigao istrčavši svoju najbolju trku u sezoni sa 9,92 sekunde, prestigavši u posljednjim metrima zemljaka Kolemana.
On je drugi put u karijeri osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, prvu od Helsinkija 2005. godine. To mu je bilo posljednje zlato u karijeri, tokom koje je dva puta bio suspendovan zbog dopinga.
Njegov zemljak Koleman (21) osvojio je prvu medalju na velikim takmičenjima u karijeri. Do sada je bio samo treći na Panameričkim juniorskim igrama i prvak Amerika do 23 godine u štafeti.
Koleman je ovog 5. avgusta dva puta u roku od tri sata bio brži od svjetskog rekordera Bolta, jer ga je pobjedio i u polufinalnoj trci za jednu stotinku. Jamajčanin je inače istrčao svoju najbolju trku ove sezone!
Mladi Amerikanac je vodio tokom većeg dela finala, Bolt je jurio njega i u finišu ga skoro stigao, ali nije ni primjetio da je sa desne strane prvi kroz cilj protrčao Getlin.
Jusein Bolt istakao je loš start kao razlog osvajanja tek trećeg mjesta u svojoj posljednjoj trci na 100 metara u karijeri
“Ubio me loš start. Obično budem bolji od kvalifikacija do finala, sada nije bilo tako. Zato sam izgubio. Nisam imao snage, malo sam ih stigao, ali sam bio previše ukočen. Jednostavno, dogodi se. Nisam bio pravi kada je trebalo”, rekao je Bolt.
“Getlin je bio sjajan, drago mi je što mi je svih ovih godina bio rival”, rekao je Bolt kojem se nakon trke Getlin poklonio, “Žao mi je što sam bio brži”.
Amerikancu koji je osvojio titulu londonska publika sve vrijeme je zviždala.
“Oglušio sam se na zvižduke i ostao koncentriran. Oni koji me vole, navijali su za mene. Gubio sam dosta od Bolta posljednjih godina, sad sam ga dobio i to u njegovoj posljednjoj trci. Rivali smo na stazi, ali izvan nje se šalimo i dobro zabavljamo. Prišao mi je nakon trke i rekao mi da nisam zaslužio zvižduke”, rekao je Getlin.
 
Šansu da se penzioniše kao šampion, Jusein Bolt imaće u štafeti 4×100 metara, koja je na programu sljedeće subote.
Rezultati:
1. Džastin Getlin (SAD) 9,92 sekundi
2. Kristijan Koleman (SAD) 9,94
3. Jusein Bolt (Jamajka) 9,95
4. Johan Blejk (Jamajka) 9,99
5. Akani Simbine (JAR) 10,01
6. Džimi Viko (Francuska) 10,08
7. Ris Preskod (V. Britanija) 10,17
8. Bingtijan Su (Kina) 10,27

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...