Bevanda: Tender za štampanje pasoša će biti oboren

/

Postojeći tender za štampanje pasoša, kao i oni ranije raspisani će pasti, najavio je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom je zamrznut zbog neusvajanja izmjena Zakona o akcizama, kao i Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, što je trebala biti rutinska stvar, kazao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, napominjući kako su zbog toga zamrznuti i neki drugi kreditni aranžmani BiH.

– Nije mi jasno kako neki ministri mogu javno govoriti, odnosno kako znaju šta je sadržaj žalbi na tender o štampanju pasoša. Zbog toga sam i bio protiv programa rada IDDEEA-e. Govorilo se i da IDDEEA namjerava sama štampati pasoše, ali mislim da moraju prvo odgovoriti na pitanje kako to misle raditi, šta će biti sa mašinama na kojima se sada izrađuju pasoši i slično – kazao je Bevanda.

U svom izlaganju demantovao je ranije izjave ministra sigurnosti Dragana Mektića kako su ministri iz reda HDZ-a oborili pistupanje Transportnoj zajednici.

– Na dvije sjednice Vijeća ministara ministri iz reda srpskog naroda su tražili da se odgodi izjašnjavanje o pristupanju dok se ne dobije pozitivan odgovor od Vlade RS-a. To je jedina istina. Što se tiče noćnih sjednica u Trstu, nisam im prisustvovao jer zašto održavati takve sjednice ako smo se dva dana ranije sastajali i nismo se mogli dogovoriti – dodao je Bevanda.

Podsjetio je i kako je BiH naplatila klirinški dug od Rusije u gotovini, iako je bilo prijedloga da se naplati u starim željezničkim pragovima.

– Moram reći da je predsjednik RS-a Milorad Dodik imao konstruktivnu ulogu. On je rekao šta želi, odnosno naplatu duga u gotovom novcu. Za nas je to bilo uredu i nakon toga je Ministarstvo finansija i trezora BiH, putem naše ambasade u Rusiji, pregovaralo i postiglo dogovor sa Vladom Rusije – dodao je Bevanda.

Napomenuo je i da još ne postoji fiskalni okvir za narednu godinu.

– Zbog neusvajanja fiskalnog okvira još nije pipremljen nacrt budžeta za narednu godinu. To treba što prije uraditi, jer se ne može beskonačno raditi na osnovu odluka o privremenom finansiranju. Osim toga, na osnovu toga se kreiraju i entitetski budžeti – istakao je Bevanda.

Zajedničkim naporima svih nivoa vlasti usvojena je Strategija upavljanja dugom BiH, za što su svi govorili da je nemoguće, ali smo uspjeli u tome, dodao je Bevanda, napominjući da je usvajanje ove, kao i strategije o internoj reviziji i kontroli, prošlo prilično nezapaženo u javnosti.

Govoreći o problemu Pelješkog mosta kazao je kako se ovo pitanje ponovo problematizuje iako se o tome pregovaralo 2007. godine. Na taj način se stvaraju nepotrebne tenzije.

– Danas je to Pelješki most, a sutra će biti neki drugi problem sa nekim drugim, što po meni nije dobro. Mislim da se trebaju štititi interesi BiH, ali i da se ne trebaju stvarati novi probelmi. Što se tiče ideje o luci za rasute terete ili izgradnji marine u Neumu, ja sam protiv toga, jer se u onolikom zalivu ne može okrenuti ni malo veći brod – dodao je Bevanda.

Govoreći o pripremi novog prijedlog izmjena Zakona o akcizama, kazao je kako ne vidi smisao da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje priprema ovaj nacrt, ako on nema podršku u Parlamentu.

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...