Uprava policije MUP-a ZDK zavela kampanju u saobraćaju ”SMANJI BRZINU-SPASI ŽIVOT”

/

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, kako smo već informisali javnost, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti iz svoje nadležnosti, na kontroli vozača i vozila, te dokumentovanju i sankcionisanju prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Cilj naznačenih aktivnosti je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i prekršaja u saobraćaju, kako bi se unaprijedilo postojeće stanje, te postigao visok stepen bezbjednosti saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

U nastavku naznačenih aktivnosti, koje se poduzimaju u okviru Operativnog plana na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja, planirana je i zavedena kampanja pod sloganom “SMANJI BRZINU-SPASI ŽIVOT”, koja će se u narednih mjesec dana sprovoditi na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru zavedene kampanje, policijski službenici će prilikom zaustavljanja i kontrole vozila, vršiti podjelu letaka, na kojim su, pored slogana kampanje, predočene autentične fotografije saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posljedicama, kao i zakonske odredbe u pogledu kazni za prekoračenja dozvoljene brzine.

Kako je planirano, u okviru ove kampanje će se poduzimati i aktivnosti na kontroli poštivanja obaveza vozača prema pješacima, a posebne mjere će biti poduzimane u svim gradovima i na ulicama u blizini škola, uzimajući u obzir početak školske godine i veće prisustvo djece na ulicama i pješačkim prijelazima. Tokom ovih aktivnosti, bit će pojačano prisustvo policijskih patrola na gradskim ulicama, kako bi se svim pješacima, a naročito đacima, pružila maksimalna sigurnost.

Kampanju će provoditi službenici svih policijskih stanica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a glavni cilj ove kampanje je kontrola brzine kretanja vozila i dokumentovanje svih slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Prilikom podjele letaka, policijski službenici će vozačima ukazivati na značaj poštivanja saobraćajnih propisa, te rizika i opasnosti koje proizilaze iz brze vožnje, kao i na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju.

Nadamo se da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će vozači i drugi učesnici u saobraćaju, ove aktivnosti shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih saobraćajnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima, unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose s javnošću,analitiku i planiranje

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...