Dočekan jedan od najvećih muslimanskih blagdana: Bajram šerif mubarek olsun!

/

Danas je prvi dan Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih blagdana.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu kazivao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. 

“U ovim trenucima naše su misli s hadžijama u Mekki. Ponosni smo na njih i zajedno s njima izgovaramo riječi veličanja našeg Gospodara Allaha Uzvišenog. S njima smo jedno. Ta naša jedinstvenost u vjeri neka pređe i u stvarnost činjenja. Neka nas to vjerovanje zbliži, neka hadž bude naše okupljalište i zborište, mjesto nade u bolje sutra svih ljudi na zemlji”, kazao je, između ostalog Kavazović u bajramskoj poruci.

Nakon bajramskog doručka poslije klanjanja bajrama-namaza u Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje sa početkom u 09:30h, dok će tradicionalni bajramski prijem za zvanice biti upriličen istog dana u haremu Careve džamije sa početkom u 17:30h.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje 4 dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje 3 dana.

zosradio.ba/radiosarajevo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...