Jedinstveni projekti Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona

/

U Zavodu za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona bio je u znaku novih, ali jedinstvenih projekata, ne samo na području kantona nego i Federacje BiH. Već prvog dana nove školske godine počeo je sa preventivnim aktivnostima. Direktor Zavoda mr. sci Amir dr. Čustović i dr.sc. Mirnes Telalović, posjetili su OŠ “Hamza Humo” i OŠ “Arnauti”, a u cilju jačanja primarne prevencije bolesti ovisnosti i saradnje sa lokalnom zajednicom. Uz dogovor o budućoj saradnji uručen je određen broj Biltena Zavoda, afiša i drugog propagandno-preventivnog materijala, te školskog pribora za učenike čiji su roditelji lošijih ekonomskih mogućnosti.

Ovo je najbolji primjer kako se preventivno djeluje u zajednici, još važnije što se radi o dvjema područnim školama.

Da Zavod radi u kontinuitetu na više projekata potvrđuje slijedeće. U proteklom peridu aktivno je radio na ispunjavanju uslova za dobivanje akreditacije od strane Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine (AKAZ). U okviru 55 standarada koje je postavila Agencija, napisano je više od 270 procedura, 12 strategija, 17 programa, pravilnika i politika. Svi izrađeni standardi i procedure su primjenjivi, dokumentovani, nakon čega krenulo sa njihovom praktičnom promjenom. Izvršena je samoocjena i unutrašnja ocjena, a ovih dana priprema se zahtjev za vanjsku ocjenu. Nakon pozitivne ocjene, u Zavodu se nadaju da će do kraja godine dobiti Certifikat o ispunjavanju akreditacijskih standarada čime bi ova ustanova postala prva u Bosni i Hercegovini koja je ispunila sve postavljene akreditacijske standarde iz područja bolesti ovisnosti.

U toku je i vrlo važna aktivnost na izradi prijedloga teksta Državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH (2018 – 2023.godina) u kojoj i Zavod za bolesti ovisnosti Ze-Do kantona doprinosi svojim prijedlozima i sugestijama, a posebno će nastojati dati značajan doprinos na izradi Akcionog plana.

Još valja istaći d su predstavnici Zavoda učestvovali na radnom sastanku u Zenici, kao jedan od partnera u Projektu smanjenja faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom ovih projekata i izradom novih, Zavod za bolesti ovisnosti, zasigurno ostvaruje svoju misiju i viziju, čime postaje prepoznatljiv i respektovan u stručnim krugovima u BiH ali i regionu.

zosradio.ba/zenicablog.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...