Katalonija: Za nezavisnost glasalo 90 odsto izašlih birača; premijer proglasio pobjedu!

/

Katalonska vlada saopštila je sinoć preliminarne rezultate referenduma o nezavisnosti te pokrajine od Španije, prema kojima je oko 2,26 miliona ljudi glasalo u nedjelju na zabranjenom referendumu, a 90 odsto njih se izjasnilo za otcjepljenje.

 Rojters navodi da je izlaznost u Kataloniji bila oko 42,3 odsto, a pravo glasa imalo je 5,34 miliona ljudi. 

Portparol regionalne vlade Žordi Turil izjavio je novinarima da je 90 odsto glasalo za nezavisnost Katalonije, osam odsto je bilo protiv, dok je dva odsto glasačkih listića bilo nevažeće. 

Navedeno je i da su to rezultati na osnovu prikupljenih glasova koje španska policija nije uspjela da zaplijeni. Portparol katalonske vlade Đordi Turulj rekao je da je akcija španske policije spriječila oko 777.000 stanovnika Katalonije da iskoriste svoje pravo.

Prethodno je premijer Karles Pućdemon proglasio pobjedu opcije za nezavisnost. Istakao je da je napravljen put za jednoglasno proglašenje nezavisnosti. 

Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povrijeđeno je više od 800 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida.  Španska policija je u birače pucala gumenim mecima, tukla pendrecima i uništavala glasački materijal.

Premijer Španije Marijano Rahoj se obratio javnosti i istakao da “nikakav referendum nije održan” i podsjetio da je Ustavni sud Španije proglasio izjašnjavanje građana Katalonije neustavnim.

zosradio/6yka.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...