BiH uvozi 75 posto hrane

/

Bosna i Hercegovina ima kvalitetne prehrambene proizvode i daljim razvojem poljoprivrede može se utjecati kako na veću i bolju proizvodnju tako i na otvaranje novih radnih mjesta, kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na Poljoprivredno-prehrambenom forumu za FBiH: Promocija javno-privatnog dijaloga, koji je održan u srijedu u Sarajevu.

– Povezivanje javnog i privatnog u oblasti prehrambene industrije je jedan od naših prioriteta pogotovo ako sagledamo činjenice da BiH uvozi 75 posto hrane koju koristimo, da je preko 50 posto oranica neobrađeno, kao i da smo zemlja u regiji koja najmanje izdvaja za ovaj sektor, kazao je Dedić.

Prema njegovim riječima, za bh. poljoprivrednike najbolje bi bilo da postoji državno ministarstvo poljoprivrede.

– Za bolji položaj poljoprivrednika nadamo se da će do kraja godine biti donesena Strategija ruralnog razvoja na nivou države koja će, prije svega, omogućiti korištenje sredstava iz EU fondova, kazao je Dedić izražavajući žaljenje što poljoprivrede nema u Reformskoj agendi.

Šef USAID/Sweden FARMA II projekta Adrian Neal poručio je ovom prilikom da se nada da će forum rezultirati akcijama koje će biti moguće realizovati u narednih šest mjeseci, te da će se pokazati da se može napraviti progres u ovom sektoru.

Adin Fakić, direktor sarajevskog Milkosa, naglasio je kako je ovo prvi put da privatni sektor ulazi u dijalog sa javnim na ovaj način.

– Ovo je prilika da im kažemo šta želimo, kakve ideje i prijedloge imamo od povećanje budžeta za poljoprivredu, pristupa nepovratnim sredstvima EU, obezbjeđivanja povoljnih kredita sa povoljnim kamatnim stopama, uvođenje plavog dizela, ali i posebne poreske politike za poljoprivrednike, kazao je Fakić.

zosradio.ba/oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Ugostitelji na Jadranu imaju velika očekivanja od nove sezone, ali su stari problemi ostali

Ugostitelji u Hrvatskoj puno očekuju od proljetne i ljetne...

Skromno: Gdje će radnička klasa za 1. maj, ima li novca za roštilj

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Bosni...

Na ljetovanje ove godine će samo rijetki: Za sedam dana boravka u Neumu potrebno 1.120 KM

Za veliki dio bh. građana odlazak na more i...

2.000 radnika radi na 8 dionica: Gradnja koridora u punom zamahu

Na izgradnji Koridora 5C trenutno je aktivno osam gradilišta,...