Brzi ritam života tjera nas da često koristimo mikrotalasnu pećnicu za zagrijavanje hrane.
Nažalost, malo je poznato da mnogi proizvodi gube korisna svojstva. Stručnjaci daju popis od osam namirnica koje ne bi trebalo grijati u mikrotalasnoj pećnici.
1. Margarin i puter
Kada se tope, ulja (od kojih se dobivaju margarin i puter) gube skoro svu vrijednost proteina.
2. Mlijeko
Mikrovalna pećnica oduzima mlijeku više od polovine hranljivih materija, potpuno uništava vitamin B12.
3. Šparoge
Šparoge dobijaju prijatan ukus nakon vađenja iz mikrovalne, ali, nažalost, takođe gube skoro svu vrijednost proteina kada se zagrijavaju.
4. Kukuruz
Za grijanje kukuruza bolje je koristiti običan lonac. Mikrovalna pećnica za 35 posto smanjuje sposobnost kukuruza da se bori protiv slobodnih radikala (štetni produkti koji spontano nastaju u tijelu, odnosno u ćelijama, usljed negativnih djelovanja iz okoline, aerozagađenja ili nezdrave ishrane, i zbog svega toga odgovorni su za nastanak mnogih bolesti).
5. Brokoli
Na ovaj proizvod najviše utječu efekti mikrotalasne pećnice. Brokoli su odličan antioksidant, no kada se zagrijavaju u mikrotalasnoj pećnici gube 97 procenata ovih osobina.
6. Riža
Takođe je bolje da se zagrijava u tavi, a onda neće izgubiti korisne prirodne osobine.
7. Narandža
Iako je to rijetka pojava, postoje osobe koje zagrijavaju narandže ili sok od narandže u mikrotalasnoj pećnici. U tom slučaju narandža je u potpunosti uskraćena za vitamin C.
8. Bijeli luk
Samo jedan minut zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici dovoljan je da učini bijeli luk potpuno beskorisnim. Štaviše, to ga čini potencijalno kancerogenim!
zosradio/radiosarajevo.ba