Intervju sa Muamerom Planjac

/

Prva registrovana privatna školska ustanova za obrazovanje odraslih u ZDK, Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH, smještena je u pitomim predjelima Pousorja, u mirnom naselju Bobare, nedaleko od Jelaha u općini Tešanj pored glavne saobraćajnice Doboj-Teslić, koje nije prenapučeno i daje polaznicima i nastavnom osoblju mogućnost da svu svoju pažnju mogu usmjeriti ka nastavnim aktivnostima.

U cilju zadovoljavanja pedagoških standarda Centar EDUKA BH posjeduje vlastitu  adekvatnu zgradu površine 650 m² uređenog prostora čija je struktura prilagođena nastavno-obrazovnom procesu i ispunjava sve evropske standarde.

Centar EDUKA BH posjeduje kabinete, učionice, radionice, vlastiti parking prostor, bogatu biblioteku, usluge supermarketa, štamparije, grafičkog studija, kopirnice, knjigoveznice, caffe restorana, te polaznicima i nastavnom osoblju pruža predivan ambijent i okruženje.

Kombinacije teoretskih znanja i praktičnih vještina predstavljaju jednu od temeljnih okosnica obrazovnih programa Centra za obrazovanje odraslih EDUKA BH. Teoretsko znanje polaznici stiču od eminentnih nastavnika, profesora, magistara i doktora nauka, a praktična u vodećim kompanijama najperspektivnije privrede u BiH – tešanjske privrede sa čijim članicama Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH ima ugovor o poslovnoj saradnji i praktičnoj obuci svojih polaznika. Polaznici Centra za obrazovanje odraslih EDUKA BH moći će praktične vještine usvajati i u drugim kompanijama ZDK i u mjestu svoga boravka.

Sve navedeno je bilo povod da pokušamo saznati nešto više u razgovoru sa Muamerom Planjac, koja je u ovom centru zadužena za finansijsko administrativne poslove.

Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH Tešanj organizator je seminara – radionice TEHNIKE PRODAJE & PRODAJNE VJEŠTINE. Kome je namijenjen seminar i kako ste došli na ideju za organizaciju ovog seminara?

– Seminar je namijenjen direktorima i voditeljima prodaje, komercijalistima i ostalom prodajnom osoblju, voditeljima izvoza, Key Account Managerima, svim koji rade u B2B i B2C okruženju, svim osobama koje su u direktnom kontaktu s krajnjim kupcima, vlasnicima malih i srednjih preduzeća, svima koji žele prodavati više i jednostavnije, uočiti pogreške koje rade u prodajnom procesu te bi željeli postati uspješniji prodavači. Seminar – radionicu organizujemo zbog činjenice što je unaprjeđenje prodaje (uvijek se može bolje i više) najbitniji segment poslovnog društva, što nijedna firma nema monopol nad kupcem te nijedna firma nije sama na tržištu – konkurencija je velika. Prodaja se uvijek može unaprijediti u svim okolnostima. Ona kompaniju izvlači iz krize, uspješnu čini još uspješnijom, od proizvoda pravi brend. Budimo sigurni da i najbolji brendovi neće naći put do potrošača ako nema ko da ih proda ili taj nije dovoljno vješt. Prodavač je već dugi niz godina najdeficitarnije zanimanje, kako u BiH, tako i u regiji. Često su to i najplaćeniji uposlenici.

Kada govorimo konkretno o ovom seminaru organizovan je u više bh. gradova. Kakav je zapravo interes građana za ovakav vid edukacije?

– Gosti predavači su: u Tešnju dr. sc. Venan Hadžiselimović, izvršni direktor HIFA GRUPACIJE, u Vogošći Nina Bijedić-Mujanović, direktorica Vispaka, u Travniku Pero Gudelj vlasnik FIS-a, u Brčkom Ferid Bijelić vlasnik Bijelić Gradnje, u Banjaluci Darko Vukajlović
vlasnik BIG Elektrika, u Tuzli Kasim Selimović vlasnik Piemonta. To su uspješni i dokazani poduzetnici koji imaju za cilj dio svog bogatog prodajnog iskustva podijeliti polaznicima seminara. Tako da polaznike zanima kako je uspio gospodin Hadžiselimović ili Vukajlović. Zanimaju ih njihovi stavovi, ciljevi, motivi,… Zadovoljni smo odzivom svakako jer posebno mladi žele da uče.

Na čemu će biti težište rada vašeg Centra EDUKA BH?

– Obrazovanje odraslih – cjeloživotno učenje koje provodimo u Centru EDUKA BH namjenjeno je prvenstveno polaznicima koji zbog neposjedovanja određenih kvalifikacija nisu mogli pronaći odgovarajući posao. Također, namijenjeno je i onima koji mijenjaju svoja životna zanimanja jer nisu više toliko tražena niti plaćena. Težište je na kvalifikaciju, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju, usavršavanje i osposobljavanje i dr.

Sa kojim obrazovnim institucijama sarađujete?

– Od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, preko fakulteta za Poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku, do Udruženja privrednika ”Biznis centar” Jelah – Tešanj, Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje ZDK, uskoro ćemo potpisati saradnju sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu.

Koji su to programi koje ćete ponuditi građanima, kada je riječ o obrazovanju?

– Ove školske godine, između ostalih, nudimo top zanimanja – najtraženija u BiH i u regionu, a to su: medicinska sestra-tehničar, vozač motornih vozila, rukovalac pretovarnih i građevinskih mašina, saobraćajni tehničar… Inače, diplome i certifikat koje izdaje Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH Tešanj uz instrukcije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK su validne u Evropi, kao i u svijetu. U Centru za obrazovanje odraslih EDUKA BH Tešanj organizujemo certificirane kurseve stranih jezika (engleskog i njemačkog) za nivo A1, B1, C1, A2, B2 i C2. Organizujemo i kurs arapskog jezika te različite radionice, tečajeve i obuku iz knjigovodstva, informatike, menadžmenta…

Vaši predavači su i predstavnici najuspješnijih kompanija u BiH, ali i ugledni članovi akademske zajednice. Kako ste se odlučili da napravite sinergiju znanja i iskustva i da takav proizvod ponudite polaznicima obuke?

– Prvi seminar koji smo organizovali prošle godine u Sarajevu imao je 80 polaznika, i
radili smo istu temu o tehnikama prodaje, ali nismo imali predstavnike najuspješnijih kompanija. Nakon tog seminara, čovjek koji je na čelu menadžmenta Centra za obrazovanje odraslih EDUKA BH dr.sc. Bajruzin Hajro Planjac, koji je trideset godina u biznisu i čije je iskustvo ogromno, isplanira da svaki naredni seminar predstavimo predstavnike najuspješnijih kompanija i da nam oni svoje lično iskustvo prenesu. Doktor Planjac uglavnom je kreator svih tih projekata. Naše je da ga pratimo i da učimo – zaključuje Muamera Planjac.

Uposlenici Centra su:  Ismeta Jacić, dipl. pr., Azra Softić, prof., mr. Sakib Kurtić, dr. sc.
Bajruzin Hajro Planjac, Muamera Planjac, dipl. oec,  Esma Kurdić, s.š. a vjerujemo da će budućnost donijeti još novih uposlenika ovoj vrijednoj ekipi, koja na ovaj način želi
pružiti ljudima mogućnost lakšeg pronalaska posla i ostanka u našoj zemlji.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Maglaj Spirit Weekend 2024: Magija na maglajskoj Gradini uz najveća imena kulture

Maglaj Spirit Weekend 2024 obećava da će biti izvanredan...

Apoteke Violapharm: Specijalni giveaway

Ljeto je vrijeme kada posebnu pažnju trebamo posvetiti njezi...

Kako pronaći restorane s odličnom hranom i živom muzikom

Ako ste u potrazi za izuzetnim večernjim iskustvom koje...

Irdin Dinči dogovorio turneju po Americi, snima i duet sa Bekijem Bekićem

Da se dobar glas i kvalitetna pjesma daleko čuju...