KRATKA ANALIZA: Uloga općinske administracije u zapošljavanju u realnom sektoru

/

Vijest da je broj zaposlenih na području općine Tešanj premašio brojku od 12.000 je svakako vrijedna pažnje i za svaku pohvalu. Inače, vijest je došla iz kabineta općinskog načelnika Suada Huskića. Međutim, treba imati na umu da svaka priča koja dolazi iz općinskih struktura kojom se želi naglasiti uloga općinske administracije pri zapošljavanju i uspjehu privatnih preduzeća pada u vodu kada znamo nadležnosti općina u Bosni i Hercegovini. A nadležnosti su različite u Federaciji i RS-u.

Ako znamo ustavnu nadležnosti općina u Federaciji Bosne i Hercegovine onda znamo da su nadležnosti općine veoma skučene i male u odnosu na nadležnosti opština u Republici Srpskoj. Sasvim je jasno da lokalna vlast u Federaciji, tj. općine, ne mogu imati veliku ulogu u  pokretanju lokalnog razvoja, odnosno općina ima veoma nizak uticaj na lokalni razvoj. Većina nadležnosti je  prenesena na Kantone. 
Općine u Federaciji BiH mogu sa svoje strane ubrzati i olakašati privrednim subjektima neke procedure koje su u nadležnosti općina, ali takvih procedura je veoma mala i ne utiču bitnije na pokretanje privrede i zapošljavanje. 
Pitanje je zašto ovakve izjave ne daju privrednici odnosno udruženje privrednika i pitanje je zašto se udruženje privrednika rijetko oglašava po ovom pitanju i je li baš privrednicima u interesu da se toliko spominje priča o Tešnju kao privrednom čudu?  
Redakcija

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Raport razotkriva: Glumac Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad maloljetnikom. Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je...

Doboj Jug među najrazvijenijim općinama u FBiH

Najrazvijenija općina u Federaciji BiH je Centar Sarajevo, a najnerazvijenija...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...