Održan štrajk upozorenja NSSRuZ u Tešnju

/

Danas je u periodu od 10 do 10:30 h (za vrijeme pauze u toku radnog vremena) na platou ispred Doma zdravlja u Tešnju održan štrajk radnika uposlenih u zdravstvu. Štrajku su prisustvovali članovi sindikata JU Dom zdravlja ”Izudin Mulabećirović – Izo” i JU Opće bolnice Tešanj, a razlog štrajka je potpisivanje Sporazuma o usaglašavanju Kolektivnog ugovora koji su jučer potpisali kantonalna Vlada i doktori medicine i stomatologije, ali se isti ne odnosi na ostale medicinske radnike. 

Ova dva sindikata broje oko 280 članova i na ovaj način žele pružiti podršku pregovaračkom timu KO NSSRuZ u daljim razgovorima sa Vladom ZDK.

Kako smo saznali od prisutnih ovaj štrajk i pregovori su pokušaj da ne dođe do diskriminacije unutar zdravstvenih ustanova o čemu nam je nešto više rekao Kenan Turkeš, predsjednik sindikata zdravstvenih radnika u Domu zdravlja ”Izudin Mulabećirović – Izo”: ”Mi ćemo pokušati na najbolji način da
dođemo do pregovora, a u drugoj opciji ako ne dođe do toga naravno naše jedino
pravno sredstvo je da i mi uđemo u štrajk. Mi smo ove godine imali potpisivanje jednog kolektivnog ugovora  u kojem su bili obuhvaćeni i koeficijenti i
satnice, da bi se između ostalog pojavila nova informacija o izmjeni, a kojom
su obuhvaćeni samo ljekari i stomatolozi povećanjem plate i koeficijenata. Mi normalno
tražimo da ide linearno povećanje jer u ovom našem sindikatu je 80 % zaposlenih
radnika u zdravstvu. ”

Predstavnici oba sindikata ističu da su im pacijenti na prvom mjestu te da će svojom koordinacijom pokušati iznaći najbolja rješenja kako oni ne bi ispaštali. Ujedno su zamolili pacijente za razumijevanje i podršku kako bi se izborili za svoja prava. 

Zehrudina Trbakovića, predsjednika nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika Opće bolnice Tešanj  smo pitali zbog čega ovaj štrajk nije organizovan u vrijeme štrajka ljekara.

”Mogao je biti, ali nije bilo interesa od strane doktora, oni su odbijali, nisu uopšte htjeli s nama da sjednu i razgovaraju. Oni su imali samo svoje zahtjeve, htjeli su povećanje koeficijenta i eto uspjeli su u tim pregovorima. Međutim svi ostali radnici su ostali mimo toga.”

Denis Skulić je uposlenik Opće bolnice Tešanj i pridružio se današnjem štrajku upozorenja. Kako nam je pojasnio po njegovom mišljenju zdravstvo zadnjih 10-15 godina stagnira odnosno plate se ne povećavaju, a sve ostalo poskupljuje te dodaje: ”Puno mladih kolega naših napušta BiH upravo iz tog razloga što niko ne vodi računa o njima. Mislim da je zdravstvo palo na najniže grane i da je krajnje vrijeme da na ovaj nepopularan način tražimo svoja prava.”

Kako smo saznali od medicinskih radnika prisutnih danas u Tešnju, sve veći broj mladih medicinara napušta naše zdravstvene ustanove i odlazi van BiH, a jedan od glavnih razloga su niska primanja. Tokom pregovara biti će zatraženo da novi koeficijent bude 2,5, te da se u skladu sa ostalim obračunskim elementima srazmjerno povećava.

Prema informacijama kojima raspolažemo kantonalnim vlastima ostavljen je rok do 20. decembra da prihvate ove zahtjeve, a ukoliko se to ne desi, biće organizovan generalni štrajk.

Rfa Vilašević/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...