Rusmir Hrvić: Nakon 20 godina poslovanja AS Holding je na novom početku

/

Još jedna poslovna godina je na izmaku. Pretpraznične dane iskoristili smo sa razgovor sa bh. privrednicima koji stvaraju nove vrijednosti i direktno utiču na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Svoje poslovne poteze, uspjehe u 2017. godini i planove za 2018. godinu za Akta.ba je predstavio Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holding.

  • 2017. godina je na izmaku, da li su ispunjeni svi zacrtani planovi?

Svi planovi su ispunjeni. Ovo je najbolja godina do sada. Rasli smo u svim segmentima našeg poslovanja, kako u prihodima, tako i u broju zaposlenih, te udjela na tržištu i izvoza. Sve u svemu, zadovoljni smo našim poslovanjem u protekloj godini, i zaista motivirani i spremni očekujemo izazove u idućoj 2018. godini. 

  • Po čemu ćete je pamtiti?

Mi u AS Holdingu pamtiti ćemo je po početku uvođenja korporativnog upravljanja. U 2017. godini formirali smo AS Holding kao društvo za upravljanje privrednim društvima. Utvrdili smo ciljeve i strateška opredjeljenja, kreirali pravila i procese, oformili timove stručnjaka, i krenuli ka uspostavljanju najprije principa a potom i mehanizama korporativnog upravljanja. U ovom trenutku korporativno upravljanje primjenjujemo na 15 članica AS Holdinga, pri čemu kreiramo poslovni sistem koji se temelji na ideji odgovornosti, interakcije i nadgradnje, u kojem brandovi ispunjavaju svoju misiju. 

  • Najbolji poslovni potez/odluka u 2017. godini?

Za naš najbolji poslovni potez smatram donošenje odluke o promjeni načina upravljanja. Također, formiranje tima ljudi sa izvanrednim kompetencijama doživljavam kao jedan od do sada najboljih poteza.

Veoma sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Formirali smo AS Holding sa ciljem da razvijemo jednu sasvim novu kompaniju sa efikasnim mehanizmima korporativnog upravljanja, kako bi našim članicama ali i drugima ponudili novu vrijednost i unaprijedili njihovo poslovanje.

  • Koji su planovi za narednu godinu?

Dalji rast i razvoj. Nastavak izgradnje korporativnog upravljanja kao i dalje izgradnje ljudskih resursa.

Jedan od najvećih problema bosanskohercegovačke privrede je neadekvatno upravljanje privrednim društvima. Upravo tu kao holding vidimo našu šansu. Za uvjete koji vladaju u Bosni i Hercegovini, riječ je dakle o inovaciji. Naša zadaća je da ponudimo najbolja rješenja, ispravne strategije i promišljene vizije. Ukratko, upravljati sa ciljem uspostave jasnog etičkog kodeksa poslovanja, investirati u ljude uz stalne edukacije, istraživanja tržišta i procjene rizika, koristiti se pri tom savremenim tehnološkim dostignućima, uspostaviti optimalne poslovne procese, ponuditi rješenja u digitalizaciji, sastavni je dio modernog korporativnog upravljanja. 

Novost je što smo sada u poziciji da takva iskustva podijelimo sa drugima. Puno je različitih kompanija, investitora i grupacija domaćih i stranih koje tragaju za rješenjem. U proteklom poglavlju našeg rasta i razvoja mi smo dokazali da ga imamo.

  • Šta biste poželjeli sebi, ali i poslovnim partnerima u 2018.?

Trebat će mi podrška mojih saradnika, porodice i prijatelja. Jer, pred nama su novi izazovi. Ali sudeći po tome kako su me do sada bodrili, vjerujem da ću je imati. Nakon više od 20 godina rasta i razvoja, mi se zapravo ponovo nalazimo na početku. U prvih 20 godina poslovanja dokazali smo da smo u stanju dobiti neke poslovne bitke. To su nesumnjivo naše reference. Često čujemo kako drugi za nas govore da smo ostvarili nemoguće i da smo na vrhu. Moje mišljenje je da smo mi tek sada na jednom novom početku. Vjerujem da ćemo i ovaj put uspjeti.

Svim građanima naše Bosne i Hercegovine, saradnicima, partnerima, rodbini i prijateljima zaželio bih puno zdravlja, sreće i dosta realnog optimizma. Stvari će biti bolje ako ih sami popravimo. Kao što je AS Holding na početku mislim da je i naša privreda na početku i da ima toliko potencijala da se dokaže u svijetu globalne ekonomije. Vjera, znanje, zalaganje, integritet i sloboda, formula su svakog uspjeha. 

 zosradio.ba/akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

Sarajevo Business Bridge Awards – Nagrada mesnoj industriji Madi za projekat godine

Mesna industrija MADI dobitnik je nagrade Sarajevo Business Bridge Awards za...

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...