Humani srednjoškolci uspješno proveli akciju, porodica Merdan dobila kuću!

/

Učenici I razreda Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole u Mostaru, Merdan Ehlimani, nesmotreni vožač prešao je vozilom preko noge u oktobru 2016. godine. Nakon ukazane doktorske pomoći Ehlimanu odvoze kući, a učenici i profesori, sasvim slučajno, uviđaju stvarno stanje i uslove u kojima živi porodica Merdan.

Prva akcija je uslijedila odmah sljedeći dan kada konkretno reaguju u kolektivu: od sakupljenih 620,00 KM kupljene su namirnice i higijenske potrepštine te su iste uručene porodici.

To za kolektiv Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole nije bilo dovoljno pa u novembru pokreću humanitarnu akciju, za izgradnju kuće porodici Merdan iz Počitelja.

Od novembra 2016. do januara 2017. otvoreni su humanitarni računi, napisana pisma, pozivi, molbe koji su upućeni kako gradskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti tako i medijima. Ukupno 648 mailova poslano je u 15 zemalja svijeta.

Nakon što je u februaru urađen idejni projekat, prikupljena potrebna dokumentacija i nakon što je inžinjer u Počitelju izašao na lokaciju radi pozicioniranja kuće i snimanja terena u martu je stigla informacija da zbog promjene prostornog plana Federacije BiH, zaštitne zone kulturno-historijskog naslijeđa starog grada Počitelja, koji uređuju Vlada i Parlament Federacije BiH, isti je proširen te je time planirana lokacija za gradnju kuće ušla u granice zaštitne zone.

Zbog toga je zabranjena gradnja bilo kakvih objekata i izdavanje dozvola od nadležnih službi općine Čapljina. Bliža rodbina porodice Merdan se uključuje u iznalaženje rješenja te pronalazi novu lokaciju u Gornjim Vrapčićima, koju porodica prihvata. Izvođenje radova na kući preuzela je rodbina porodice Merdan, a sve u cilju smanjenja troškova.

Od aprila do jula u akciju gradnje i opremanja kuće za porodicu Merdan uključili su se brojni sugrađani. Doniran je materijal, oprema, priključci, namještaj, a i radovi su obavljani besplatno. Ukupno je uplaćeno 39.695,32 KM.

zosradio.ba/mostarski.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....