Palačinke za zaljubljene
Sastojci:
Stampi krem 300g
Brašno 300g
Mlijeko Natura MI99 3 dl
Vanilija štapić 1 komad
Višnja smrznuta 100g
Šećer 2 kašike
Jaja 3kom
Maslinovo ulje 0,5dl
Bademi 80g
Lješnjaci 80g
Pistacije 100g
Priprema:
U posudi zagrijati mlijeko pa staviti sjemenke iz vanilija štapića. Pustiti da se mlijeko ohladi. U drugu posudu razbiti jaja, dodati rashlađeno mlijeko sa vanilijom, sitni šećer, maslinovo ulje i vodu , sve dobro umutiti pa dodavati brašno da se dobije željena gustoća mase za palačinke.
Odvojiti 2dl mase pa staviti u blender i izblendati sa smrznutim višnjama. Od dobijene mase peći palačinke u obliku mreže koju staviti kao podlogu palačinkama sa kremom Stampi.
Od bijele mase peći palačinak na klasičan način , kada je gotov namazati sa Stampi kremom zarolati po želji i servirati na crveni palačinak. Palačinke posuti sa bademima, lješnjacima i pistacijama.
Palačinke s kupinama i jagodama
Sastojci:
Brašno 250g
Smrznute kupine 300g
Smrznute jagode 300g
Šećer smeđi 200g
Med 100g
Jaja 2 komada
Mlijeko MI 99 Natura 3dl
Maslinovo ulje 0,5dl
Menta listići 10g
Priprema:
Od mente napraviti čaj i ohladiti, oko pola lit. Smrznute kupine i smrznute jagode staviti u posudu , nasuti šećer i na laganijoj vatri ukuhavati, pred kraj dodati med, sačekati da se sastojci sjedine.
U posudi umutiti jaja, mlijeko, čaj od mente, sitni šećer, maslinovo ulje pa sve umutiti. Zatim dodati brašno i miješati. Palačinke peći na klasičan način i kada su pečene puniti ih sa kupinama i jagodama.
Za ljubitelje čokolade
Sastojci:
Brašno pšenično 250g
Tečna čokolada 300g
Kakao prah 2 kašike
Mlijeko MI 99 Natura 3dl
Jaja 3 komada
Vanilija šećer 2 kašike
Maslinovo ulje 0,5 dl
Priprema:
U dvije posude odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg. U posudu sa žumanjcima dodati mlijeko, vanilija šećer, vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umutiti pa dodavati brašno uz stalno mućenje da se dobije željena gustoća mase za palačinke. Zatim dodati snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmiješati. Dio mase (oko 2dl) odvojiti i staviti u bocu , dodati kakao prah i umutiti. Palačinke peći tako što na tavu iz boce izlijete željene oblike tamne mase za palačinke, zatim izliti pripremljenu masu za palačinke preko i peći palačinak sa obje strane. Kada je palačinak gotov preliti ga tečnom čokoladom i zarolati.
Po želji uz palačinke poslužiti sladoled.
Palačinke od heljde za hladnije dane
Sastojci:
Brašno od heljde 100g
Brašno od spelte 150g
Banane 400g
Monte 330g
Tečna čokolada 150g
Mlijeko Natura 3dl
Jaja od prepelice 10 komada
Smeđi šećer 2kašike
Maslinovo ulje 0,5 dl
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti jaja od prepelice, mlijeko, maslinovo ulje i smeđi šećer, zatim doliti vodu (oko pola lit), sve umutiti pa dodavati brašno od spelte i brašno od heljde da se dobije željena gustoća mase. Palačinke peći na klasičan način, Monte staviti na palačinak pa bananu, zarolati i preliti sa tečnom čokoladom.
Palačinke sa špinatom i sirom iz čabre
Sastojci:
Brašno od spelte 100g
Brašno pšenično 150g
Sir uz čabra sa paprikom 300g
Špinat svježi 50g
Celer list 20g
Mlijeko 2dl
Jaja 2 komada
Maslinovo ulje 0,3dl
Ulje od tikve 0,03dl
Šećer pola kašikice
Sol 1 kašikica
Bijeli biber pola kašikice
Priprema:
Špinat izblendati sa malo vode, u posudu razbiti jaja, dodati mlijeko, maslinovo ulje, ulje od tikve, bijeli biber, so i sitni šećer. Zatim doliti vodu, dodati špinat i sve zajedno umutiti. U masu dodavati pšenično i brašno od spelte te mutiti da se sastojci sjedine.
Palačinke peći na srednje jakoj vatri i posuti ih sa sirom iz čabra. Poslužiti kao predjelo.