Jedna grupa boraca napala je drugu koja je bila spremna na pregovore

/

Ne znaju hoće li da pregovaraju ili neće. Jedni hoće, a onda su ovi drugi na njih verbalno napali. Definitivno nemaju organizatora i predstavnika i to je najveći problem kod te grupe, kazao je za Vijesti.ba Salko Bukvarević, resorni ministar za pitanja boraca.

Razgovarao: Nihad Hebibović
 
Vi se trenutno nalazite u Tuzli i očekujete pregovore sa borcima, međutim da li se pojavljuje iko od eventualnih predstavnika boraca?
 
BUKVAREVIĆ: U kontaktu sa policijskim službenicima koji su sa njima pregovarali, danas oko 11 sati je dogovoreno da u 14 sati ovdje u sjedištu ministarstva u Tuzli obavimo razgovore. Ja sam došao i bio prisutan, međutim oni  u međuvremenu nisu mogli usaglasiti svoje stavove i još uvijek nisu došli u sjedište ministarstva.
 
– Zašto nisu mogli usaglasiti stavove?
 
BUKVAREVIĆ : Ne znaju hoće li da pregovaraju ili neće. Jedni hoće, a onda su ovi drugi na njih verbalno napali. Definitivno nemaju organizatora i predstavnika i to je najveći problem kod te grupe.
 
– Da li se u sve uvlači i politika čim dolazi do sukoba između dvije grupacije boraca?
 
BUKVAREVIĆ: To su moji saborci koje sve podjednako moramo tretirati i to su sad njihove stvari. Ja ih pozivam da odrede delegaciju i da dođu, da razgovaramo o pravima boraca, o ovom zakonu. Naš prijedlog je da sistemski i zakonski riješavamo ova pitanja, a sve drugo ostavljam njima neka oni između sebe dogovaraju.
 
– Jesu li blokade način da se dođe do rješenja? Bilo je govore da će se blokirati pruga prema termoelektrani?
 
BUKVAREVIĆ: Smatram da nikakve blokade nisu rješenje nego je ono u dijalogu, i ja ih pozivam kao svoje saborce da pregovaramo i da riješavamo ova otvorena pitanja. Mislim da građani Tuzle i BiH nisu zaslužili od boraca da im blokiraju ceste, nisu to zaslužili ni privrednici, građani koji imaju zdravstvene potrebe. Pozivam ih da deblokiraju sve ceste, a da nastavimo razgovarati u institucijama.
 
– Šta borci mogu očekivati od novog zakona?
 
BUKVAREVIĆ: Po tome prijedlogu koji smo usaglasili sa boračkim predstavnicima, predloženo je petanest prava za demobilisane borce, a u prvom redu pravo na liječenje, zdravstveno osiguranje, prednost pri zapošljavanju do jednog prava koje je posebno, a to je pravo na osnovno osiguranje za naše borce koji imaju preko šezdeset godina, a nisu ostvarili penziju ili druga primanja i isto za borce žene koje imaju 55 godina a ta prava nisu ostvarile, gdje je predviđeno materijalno osiguranje u visinu od 25 posto prosječne plaće u Federaciji.
 
Borce pozivam da postignemo dogovor i mislim da ovaj novi zakon je dobra osnova za dalje poboljšanje statusa za pripadnika boračke populacije, uz napomenu da Federacija godišnje izdvaja 570 miliona KM u tu svrhu, vodeći računa i o našoj privredi i o budžetima. Mislim da se mogu iznaći dodatna sredstva da se pomogne našim saborcima koji su u stanju potrebe.
 
– Jasno je da treba pomoći tim ljudima, međutim da li bi izdvajanja preko te granice mogla ugroziti i dosadašnja primanja?
 
BUKVAREVIĆ: Vlada se opredijelila da se dostignuti obim prava neće umanjivati, a da ćemo kroz preraspodjelu sredstava i kroz ovaj sporazum iznaći dodatna sredstva za pomoć demobilisanim borcima koji su u stanju potrebe.

zosradio.ba/vijesti.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

UKC Tuzla razmatra žalbu: Odluka o nabavci linearnog akceleratora u ponedjeljak!

Nakon što je od strane Ureda za razmatranje žalbi...

Očekuje nas velika promjena vremena: Od ponedjeljka mraz i niske temperature

Jutros je u Krajini pretežno oblačno vrijeme sa kišom,...

Stanovnika sve manje, a glasača sve više: Šta se krije iza ove statistike u BiH?

Šestog oktobra održavaju se lokalni izbori na kojima pravo...

Znate li koliko dugo morate čuvati dokaze o plaćenim računima u BiH?

Praksa pokazuje da se znalo događati da stanovnici čuvaju...