Za banjsko liječenje penzioneri u FBiH za prvi dio godine dobili 235 hiljada KM

/

Savez udruženja penzionera je za prvu polovinu ove godine dobio 235.000 KM koje se trebaju rasporediti na banjsko liječenje.

– Mi smo i ranije dobijali novac za banje, ali odluku o tome je donosio Zavod PIO, koju je odobravala Vlada FBiH i unazad četiri godine u banjama je bilo oko 3.000 penzionera. Dok smo učestvovali u izradi novog zakona o PIO-u, rekli smo kako će biti potreban poseban akt o banjskom liječenju, a odlučeno je da se radi pravilnik o liječenju i rehabilitaciji. Tim pravilnikom će biti jasno definisano kako i na koji način se može koristiti novac za banje i ko ima pravo na to, a donijet će ga Upravni odbor Federalnog zavoda PIO, što mora imati saglasnost Vlade FBiH ili resornog ministarstva – objašnjava nam Rapa.

Cijena boravka u banjama od 300 KM do 540 KM

Dodaje kako se u narednih šest mjeseci moraju donijeti svi potrebni akti u vezi s banjskim liječenjem.

– Ove godine smo za banje već dobili 235.000 KM, a u julu-augustu očekujemo još sredstava. Banjsko liječenje za penzionere koji ispune uvjete je besplatno, a glavni kriteriji su zdravstveno stanje i teška materijalna situacija. Dakle, siromaštvo i bolest. Penzioneri se u svojim udruženjima prijave za banje i potom rukovodstvo udruženja odlučuje ko će u banje. Penzioneri u banjama ostaju po deset dana i sve im je plaćeno. A iznos boravka varira o kojoj se banji radi, tretmanima, pa je ukupna cijena od 300 KM do 540 KM – govori Rapa.

Upitan kako je moguće da udruženja pojedine penzionere šalju u banje više puta, a neke nikada, iako ispunjavaju sve uvjete, Rapa kaže kako takvih slučajeva ima, ali nisu česti.

– Ima toga u nekim udruženjima da jedne više puta šalju u banju, dok drugi nisu otišli niti jednom. Međutim, to je mali broj. Gledat ćemo da toga više ne bude – govori Rapa.

Kod nas nema malverzacija

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, naglašava kako takve nepravde nema kod njih i da su uvijek spremni na sve kontrole. Osvrnuvši se na zakonsko uređenje banjskog liječenja kaže kako je to izuzetno pozitivno.

– Najpravednije je što je to sada uneseno u zakon. Mislim da je mnogo bolje što banjsko liječenje ide preko Vlade FBiH. I vjerujte, u svih 12 udruženja koja pokrivaju teritorij ZDK, možete provjeriti, nema malverzacija, niti će ih biti, kada je riječ o banjsko-rekreativnom liječenju. Naš postupak je da predsjednici mjesnih podružnica predlažu penzionera. I pored toga, penzioner mora proći ljekarski pregled, otići kod interniste, fizijatra…, a potom dolazi sa nalazima kod nas i tada se upućuje u banje. Nikada se ne može dogoditi da jedan penzioner ide tri puta u banje, a drugi nijednom. Iza toga stojimo – kategoričan je Trakić.

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...