Armija RBiH je prije 26 godina formirana kao svojevrstan odgovor na zlo

/

Armija RBiH je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Bila je sastavljena od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Vrhovni zapovjednik Armije RBiH je bio predsjednik Republike Alija Izetbegović. Multietnički karakter Bosne i Hercegovine nametnuo je i takvu oružanu snagu, uprkos pojedincima kojima takav ustroj tada nije odgovarao i uprkos pojedincima koji danas to osporavaju.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet. U prvim danima agresije pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao i teškom artiljerijom koja je pripadala JNA, zajedničkoj vojsci bivše države. 


Snage koje su uspjele odbraniti BiH su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku FBiH, a potom su, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH, koje su prethodnih godina ujedinjene dosta dobro funkcionirale u državi.

Godišnjica formiranja Armije RBiH se obilježava danas i sutra prigodnim svečanostima, a jutros je na mezarju Kovači položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima.

zosradio.ba/http://www.klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...