Jusuf Rakman: ”RVI nisu teret ovog društva”

/

Jedna od posebno osjetljivih kategorija u BiH jesu svakako ratni vojni invalidi, većinom su to osobe koje preko 20 godina se bora sa invaliditetom. Stara i neadekvatna  ortopedska pomagala, nemogućnost zaposlenja, rješavanje stambenog pitanja samo su neki od problema koji muče ovu kategoriju.

Sve navedeno je bio povod da razgovaramo sa Jusufom Rakmanom predsjednikom Saveza
RVI ZDK i potpredsjednikom Organizacije RVI općine Tešanj, od kojeg smo saznali da na području ZDK trenutno ima oko 5000 ratnih vojnih invalida.

O svom imenovanju na poziciju predsjednika Saveza RVI ZDK nije želio puno govoriti osim da će mu primarni zadatak u narednom periodu biti iznalaženje mogućih rješenja za problematiku koja mući ovu populaciju.

Između ostalog kaže da on najbolje zna kako izgleda nositi stara ortopedska pomagala: ”Ja preko 20 godina imam ortopedsko pomagalo, i na početku je bilo dobro jer sam i ja bio mlađi. Sada više ono ne zadovoljava moje potrebe i trebala bi bolja proteza koja bi mi olakšala život.”

Tokom razgovora od ovog 100% invalida saznajemo da kada je riječ o izdvajanjima za
ortopedska pomagala i dalje je prisutna neusklađenost po kantonima. Mnogobrojni su problemi koji muče ovu populacija i po riječima Jusufa Rakmana uvijek je prva instanca za njihovo rješavanje općinska organizacija koja traži rješenje. Ukoliko rješenje nije moguće naći unutar općine onda se ide prema Kantonalnom ili Federalnom savezu.

Iz razgovara smo od Jusufa Rakmana saznali i da najviše ga boli što se ovu kategoriju pokušava prikazati kao teret društva. Pojašnjava da je na području općine Tešanj obišao sve ratne vojne invalide i da svaki od njih pokušava da nešto radi, što najbolje potkrepljuje i činjenica da vlasnici firmi koji su i sami RVI danas upošljavaju oko 10% od ukupnog broja uposlenih na području općine Tešanj.

Kompletan razgovor sa Jusufom Rakmanom poslušajte u programu ZOS radija danas od 12 sati.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Doboj Jug: Isplaćena pomoć učenicima za nabavku udžbenika

Općina Doboj Jug uplatila je iznos od 50,00 KM...

Šemsa Mujaković: Veliko interesovanje žena za Asocijaciju poslovnih žena BiH

Na 18. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, Šemsa Mujaković,...

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio firmu “METAL LAND”

Općinski načelnik Mirnes Tukić nedavno je posjetio firmu "METAL...

Jasne poruke Sajma u Tešnju: Cilj svih treba da bude jaka privreda

U organizaciji Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, danas je...