MINISTAR SMAJIĆ ODLUČNO ODBACUJE NAVODE IZ KRIVIČNE PRIJAVE I POZIVA GRADONAČELNIKA ZENICE DA NE OBMANJUJE JAVNOST

/

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi ZDK Himzo Smajić tvrdi da navodi iz krivične prijave koju je protiv njega 29.06.2018. godine podnio aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nisu tačni, te da se radi o pokušaju manipulacije i skretanju pažnje javnosti.

„Umjesto politikanstva, pozivamo gradonačelnika Grada Zenice da se ponaša u skladu sa važećim pravnim okvirom, te da Grad Zenica iskoristi sredstva koja stoje rezervisana na računu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu“, kaže ministar Smajić.

Ministarstvo je uvijek bilo otvoreno za svaku vrstu saradnje sa lokalnom zajednicom, dodaje Smajić, a Kasumović nije nikada tražio sastanak u vezi sa pitanjem zaključenja Sporazuma i realizacije kandidovanih projekata za 2017. godinu. Kao argument ministar Smajić ističe uspješnu saradnju u realizaciju ovih projekata sa svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Prema Zakonu o vodama FBiH, član 177. (Sl. novine FBiH 70/16), vodne naknade pripadaju budžetu kantona i koriste se za sufinansiranje izgradnje i održavanja vodnih objekata u skladu sa godišnjim planom i programom kantonalnog ministarstva nadležnog za vode, a raspoređuju se na način da nadležnoj agenciji za vode pripada 40 posto, budžetu kantona 45 posto, dok se preostalih 15 posto usmjerava u Fond za zaštitu okoliša FBiH. Programom kojeg je donijela Vlada ZDK 24.08.2017. godine, a koji je usklađen sa ovim zakonom, utvrđena je obaveza Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da za realizaciju projekata sa svim općinama Kantona zaključi sporazum, kojim će biti regulisane međusobne obaveze i način realizacije odobrenih sredstava.

Zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...