Vanredno stanje u Grčkoj: U požarima najmanje 20 mrtvih, stotine povrijeđenih

/

Više od 20 osoba poginulo je u šumskim požarima u blizini Atine, izjavio je u utorak glasnogovornik grčke vlade Dimitris Tzanakopoulos.

Požari su izbili zapadno i istočno od glavnoga grčkog grada uslijed visokih ljetnih temperatura od 40 stepeni i snažnih vjetrova. U gradskom području Atine proglašeno je vanredno stanje.

Vatrogasci su izvijestili da je u požarima zapadno od Atine povrijeđeno 90 osoba, neki od njih ozbiljno. Prema medijskim izvješćima u utorak ujutro, službeni broj poginulih mogao bi još rasti.

Ugljenisani ostaci najmanje četiri osobe nalaze se na ulicama grčkog sela Mati, koje je uništio požar, javlja Reutersov očevidac.

Navodi se da je u pitanju priobalno selo koje se nalazi istočno od prijestonice Atine.

MIA je prenijela da grčki mediji javljaju da je deset osoba, najvjerovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bježeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu.

Grčka Obalska straža započela je akciju njihovog pronalaženja i spašavanja.

Grčki premijer Alexis Tsipras skratio je posjet Bosni i Hercegovini kako bi se vratio u Grčku. Nagovijestio je da su neki od požara možda podmetnuti.

Tsipras je zatražio pomoć vatrogasnih i hitnih službi susjednih regija, kao i pomoć vojske, objavio je grčki državni radio.

Grčke vlasti pozvale su stanovnike priobalnog područja zapadno od Atine da napuste svoje domove. Požar je zatvorio promet i na jednoj od najprometnijih grčkih autocesta Atina-Korint te zaustavio željeznički promet, a nad glavnim gradom nadvili su se oblaci dima.

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...