Zavidovići: Okončanje radova na uređenje OŠ ”Kovači” tokom idućeg mjeseca

/

Projekti energetske efikasnosti se provode u velikom broju općina, a uz pomoć stranih donatora, kreditnih sredstava kao i sredstava resornih ministarstava, prvo se izvode radovi na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Na prostoru općine Zavidovići ovaj projekat se već provodi određeni period i njime su obuhvaćene obrazovne institucije.

Kako smo saznali od načelnika općine Zavidovići Hašima Mujanovića svi obrazovni objekti na području ove Općine sagrađeni su prije 40 ili 50 pa i više godina i neophodna je rekonstrukcija istih.

”Jedan u nizu tih objekata ili škola koji su doživjeli svoju rekonstrukciju i adaptaciju s ciljem energetske uštede je i naša Srednja tehnička škola. Pored ove škole svakako bitno je napomenuti da je u toku procedura oko istog takvog uređenja  u područnoj školi Gostović odnosno OŠ Gostović..” kazao je između ostalog Hašim Mujanović, načelnik općine Zavidovići.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović posjetio je jučer OŠ “Kovači” u općini Zavidovići kako bi se upoznao sa dinamikom radova na objektu centralne škole koji se realiziraju zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda UNDP, a u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj – Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru u BiH”.

U OŠ “Kovači” predviđena je zamjena krova na dijelu objekta, izolacija tavanskog prostora, limarski, fasaderski radovi i postavljanje vanjskih klupica. Radovi teku planiranom dinamikom, a završetak je predviđen za 15. avgust.

“Mjere povećanja energetske efikasnosti direktno će doprinijeti realizaciji projekta Zeleni ekonomski razvoj, kroz ostvarenje značajnih finansijskih i energetskih ušteda u školi”, istakao je ministar Sinanović.

”Bitno je napomenuti da su nam ostala još samo dva obrazovna  objekta koja treba da dožive istu rekonstrukciju, odnosno adaptiranje i to je OŠ ”Pašin konak” ili
Hajdarovići, i OŠ ”Vozuća”. Dakle ostali objekti Gimnazija, Srednja mješovita škola, Druga osnovna škola, OŠ ”Kovači”, one su već završene tako da možemo reći da svakako tokom iduće godine možemo očekivati okončanje tih projekata. ” pojašnjava Načelnik općine Zavidovići.

Ministar Sinanović posjetio je i Područnu školu “Brezik”, koja je u sastavu OŠ “Kovači”.. Za nadati se da će svi izvedeni radovi doprinijeti boljim uslovima rada u školama kako za  učenike ovih obrazovnih institucija tako i za uposlenike istih.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...