Općina Zavidovići novo odredište za strane investitore u BiH

/

Razvoj privrede u nekoj općini uvijek je ključan za generiranje boljeg životnog standarda stanovništva na tom području.

Vodeći se navedenim administracija u Općini Zavidovići je u proteklom periodu pokušala učiniti što je više moguće kako bi obezbjedila  brži rast investicija a samim tim i povećanje broja zaposlenih.

Kako smo saznali od općinskog načelnika Hašima Mujanovića prilikom preuzimanja mandata zatekao je izuzetno tešku situaciju, u kojoj su čak i privrednici koji su bili iz Zavidovića išli u susjedne općine kako bi registrovali svoju djelatnost. Nakon određenog vremena pokrenuo je niz aktivnosti kako bi se ta situacija promijenila te pojašnjava:

”Iz tog razloga sam odmah započeo postupak certificiranja općine, za sticanje certifikata BFC odnosno općine sa povoljnim proivrednim okruženjem. Shodno tome mi smo poduzeli i korake da vidimo koji su to elementi koji su povoljniji u drugim općinama i za koje mi zaista trebamo naći razloga i osnova da ih izmijenimo, kako bismo bili u nivou ili krugu tih
općina, koje su privredno razvijenije od Zavidovića. Iz tog razloga pristupili smo u okviru rada OV izmjeni odluka o komunalnim naknadama i napravili smo jedan rez, smanjili smo apsolutno takse i naknade, smanjili smo naknade za zauzimanje javnih površina, naknade za istaknutu firmu… Tako da smo na osnovu ocjene Nezavisnog biroa rada sada Općina sa najpovoljnijim privrednim okruženjem. ”

Stvaranje povoljnog privrednog okruženja rezultiralo je i prvim pomacima na ovom planu. Pojavili su se i prvi potencijalni strani investitori.

”Jedna od posljednjih koja je pohodila Zavidoviće, jeste kompanija iz Austrije koja se bavi proizvodnjom skateboarda. Oni su iskazali interes da žele u Zavidovićama, pored još dva mjesta u svijetu, bude treće mjesto gdje se to proizvodi. Prema njihovim planovima i projekcijama svakako očekujemo realizaciju do mjeseca oktobra Tu bi trebalo da bude početak posla ili zaposlenja za novih 60 radnika.” – kazao je Hašim Mujanović, Načelnik općine Zavidovići.

Dolazak stranih investitora ali i bh.kompanija zasigurno će vratiti Zavidoviće ponovo na mapu industrijskih gradova, kakve ih pamtimo iz proteklih vremena.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...