Zavidovići: Socio-ekonomski status stanovništva nije zadovoljavajući

/

Neriješena privredna situacija, ogromne štete nakon poplava 2014.godine samo su neki od problema koji već godinama muče općinu Zavidovići.

Poplave 2014.godine su pričinile ogromnu štetu kako na mostovima tako i na drugim infrastrukturnim objektima.

”Prije svega tu mislim na vodovode, mislim na kanalizacije, na puteve, na proizvođenje velikog broja klizišta njih preko 360 sa velikim brojem oštećenih ili uništenih kuća. Pored problema privrede imali smo i taj peh. Naravno, da smo mi tome krivi u svim tim problemima, jer nismo pokazali adekvatnu reakciju u pravo vrijeme. Adekvatna reakcija bi bila da smo pokazali sluha da izgrađujemo energetske objekte kojima bismo mi na neki način kanalisali ili kontrolisali tu energetsku snagu. Iz tog razloga svakako se nadam da ćemo evo mi u narednom periodu napraviti tu iskorak obzirom na pokazanu interesovanje investitora za izgradnju hidro-akumulacija. ” kazao je ovom prilikom Hašim Mujanović načelnik općine Zavidovići.

Težak socio-ekonomski aspekt je dugo mučio općinu Zavidovići a i danas je prisutan. Neriješena egzistencijalna pitanja bivših radnika ”Krivaje”, ali i poljoprivrednici koji nisu imali gdje plasirati svoje proizvode su samo dio ove priče.

”Uzgoj maline u Zavidovićima je pokazao jedan strašan trend, međutim sa ovakvim ponašanjem na tržištu i oni su dovedeni do situacije da trebaju uništavati svoje nasade. Nigdje u svijetu nema da vi proizvodite nešto, a da ne znate otkupnu cijenu. To je apsurdno ali u tom dijelu, mi kao država ili mi kao lokalna samouprava koliko mi možemo na ovom
nivou da bi zaštitili te svoje poljoprivredne proizvođače. Država je trebala da razmišlja o preradi tih proizvoda koje oni proizvode, da ne budu predmet ucjene. Mi bismo tada imali i zadovoljnu državu i poljoprivredne proizvođače, a naravno da bi i Općina bila zadovoljna jer ima manje socijalnih slučajeva.” riječi su Hašima Mujanovića kojima opisuje socio-ekonomsku situaciju na području ove općine.

Kako smo saznali ni ova Općina nije pošteđena migracija stanovništva, ali ni problema bijele kuge. U općinskoj administraciji smatraju da se puno više mora učiniti kako bi se ovi trendovi smanjili a socio-ekonomski status stanovništva poboljšao.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....