Tešanj: Kako na najbolji način dočekati Bajram

/

Do jednog od najvećih praznika kojeg obilježavaju muslimani širom svijeta ostalo je samo par dana. U većini kuća već su brojne pripreme izvršene kako bi se ovaj praznik dočekao na jedan od najljepših načina. 

O ovim danima koji prethode samom Bajramu razgovarali smo sa Suljom ef.Djedovićem, imamom džemata Dobropolje-Mekiš.

Prema njegovim riječima vjernici bi trebali da obrate pažnju na vrijednost ovih dana do samog Kurban bajrama te ističe:

”Sigurno su čule naše džematlije, na hutbama – govorima imama, da je lijepo što više zikra činiti, sadake udjeljivati.. Zatim pripremimo svoje kurbane i ako Bog da da dočekamo Bajram, a nakon bajram namaza ako možemo lično da zakoljemo kurban.”

O samim adetima u dane Bajrama ef.Djedović pojašnjava da je na području MIZ Tešanj uobičajen odlazak na bajram namaz i jako je bitno vođenje male muške djece koja na taj način baštine tradiciju obilježavanja Bajrama.

Osim onih adeta koji uključuju vjerske obrede svakako su prisutni i oni koji se ogledaju u lijepom oblačenju, posjeti bližnjima i slično.

Suljo ef.Djedović pojašnjava da Kurban-bajram svakako ima i svoju specifičnost u podjeli kurbanskog mesa, a čiju podjelu vrše djeca koja su tradicionalno za svoj trud nagrađivana, i što svakome ko je to činio za cijeli život ostaje u lijepom sjećanju.

Osim podjele kurbanskog mesa kako to nalažu propisi i ove godine pojedine ustanove će vršiti prikupljanje kurbanskog mesa, kako bi se ono distribuiralo onima u stanju potrebe.

Bajrami su svakako prilika da posjetimo naše porodice, komšije i da obradujemo nama drage osobe, ali su svakako i prilika da posjetimo stare i, iznemogle i bolesne te da s njima podijelimo radost Bajrama.

Sabah-namaz će se klanjati 05:20 sati, a bajram-namaz sa početkom u 6.35 sati

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...

Brza reakcija spriječila širenje požara na Vukovu!

Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) intervenisala je 17. septembra 2024....

MADI stipendira studente Veterinarskog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta

„MADI“ d.o.o. Tešanj raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za...