Tešanj organizira znanstveni skup o Lovrenoviću

/

Miljenko Jerković, Ivan Šarčević, Enver Kazaz, Drago Bojić, Gojko Tešić, Milorad Popović, Seid Serdarević, Nerzuk Ćurak i Ivica Đikić samo su neki od sudionika znanstvenoga skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“ koji će u prosincu biti održan u Tešnju, gradiću u sjevernoj Bosni

Miljenko Jerković, Ivan Šarčević, Enver Kazaz, Drago Bojić, Gojko Tešić, Milorad Popović, Seid Serdarević, Nerzuk Ćurak i Ivica Đikić samo su neki od sudionika znanstvenoga skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“ koji će u prosincu biti održan u Tešnju, gradiću u sjevernoj Bosni.

U povodu 75. godišnjice Lovrenovićeva rođenja, a u sklopu tradicionalnih Dana grada Tešnja, skup organizira tamošnji Centar za kulturu i obrazovanje.

U najavi skupa podsjeća se kako je Ivan Lovrenović „jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pisaca i intelektualaca kraja 20. i prvih decenija 21. stoljeća“.Lovrenović je „jedan od ponajboljih suvremenih romansijera u bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj književnosti, a njegovi putopisi i ritmizirana proza spadaju u same vrhunce tih žanrova u pomenutim litearurama“.

Svojim publicističkim opusom, „njegovom analitičnošću i zalaganjem za odbranu etičkih i humanističkih vrijednosti“, Lovrenović je „zavrijedio status humanistički i etički angažiranoga intelektualca“.

Usprkos svemu tome, „o Lovrenovićevom djelu do sada je pisano sporadično, pa je od ključne važnosti i za hrvatsku i za bosanskohercegovačku književnu povijest, kritiku i kulturu osvijetliti to djelo iz različitih uglova, te na interdisciplinaran i sintetski način“, stoji u najavi.

U organizacijskom odboru skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“, koji će se održati 7. i 8. prosinca u Tešnju,  sarajevski je pisac i sveučilišni profesor književnosti Enver Kazaz, književna kritičarka iz Beograda Ljiljana Šop, pisac Miljenko Jergović, pjesnik i ravnatelj tešanjskog Centra za kulturu i obrazovanje Amir Brka te tešanjski ilustrator Miralem Brkić.

zosradio.ba/http://novilist.hr

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nutricionistica otkrila koje voće je veoma zdravo za bubrege

Uravnotežena prehrana je općenito ono što se preporučuje za...

Najčešće probavne tegobe: Ovo voće pomaže kod nadutosti i zatvora

Dr. Joseph Salhab, poznati gastroenterolog koji na TikToku ima...

Đumbir kao saveznik protiv prehlada: Kada i kako ga je najbolje konzumirati?

Jesen je doba kada se naš imunitet suočava s...

Savjet za žene: Ovaj oblik obrva stoji svima

Obrve se mogu činiti kao sporedan detalj koji nije...