Izetbegović: Prioritet je da spriječimo preglasavanje, čekamo odgovor DF-a

/

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je današnji sastanak sa Pokretom demokratske akcije (PDA) ocijenio kao veoma dobar te da je postignut visok stepen saglasnosti o bitnim prioritetima.

– SDA je predala PDA-u prijedlog svoj programa rada na svim nivoima vlasti za sljedeći mandat. PDA je već istakla neke svoje prioritete. Postoji saglasnost, prije svega oko toga da treba prioritetno spojiti jednom kvalitetnom cestom, po mogućnosti autoputem, Sarajevo, Zenicu i Tuzlu, ta tri bazena, a zatim ubrzano raditi energetsku infrastrukturu, uključujući i blok u Banovićima, o kojem se jako dugo priča, a ne počinje se sa konkretnim aktivnostima na gradnji – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istaknuo pitanje iskrenosti u saradnji, koje, dodaje, nije bilo dovoljno u prethodom periodu.

– To je bio razlog za razlaz nas iz SDA sa ljudima iz PDA. Ne možemo na takav način ući u sljedeći mandat. Očekujemo da se ustanove mehanizmi, ali prije toga da imamo jedan iskreniji odnos prema saradnji. Preglasavanje redovno uspori i zaustavi donošenje bitnih odluka, tako da će to po nama biti jedna ključna stvar, taj čvor u potpunosti razvezati prije definiranja bilo kakvih koalicija – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o potencijalnim koalicijama i mogućnosti formiranja vlasti sa Demokratskom frontom, kazao da je prošle sedmice razgovarao sa predsjednikom te stranke Željkom Komšićem, ali nije stekao dojam da je Demokratska fronta u potpunosti spremna da krene u realizaciju te mogućnosti.

– Ukoliko bi došlo do takvog obrata, SDA je već u oktobru pozvala na to da se napravi što širi blok. SDA je raspoložena ući sa svima i napraviti jako široki front tako da bi bilo što manje onih koji koče put BiH ka članstvu u NATO-u i EU-u, što manje onih koji koče reforme, ali je u ovom času prerano govoriti o ovome. Čekat ćemo odgovor Demokratske fronte, da li su oni zaista raspoloženi da uđu u koaliciju – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik PDA Mirsad Kukić je podsjetio da su već ranije održavani sastanci sa predstavnicima SDA te da je već postignut određeni stepen saglasnosti.

– Današnji sastanak je bio dosta sadržajan i izuzetno korektan. Veliki stepen usaglašavanja nekih nejasnoća i razjašnjavanja je danas postignut – izjavio je Kukić.

Kukić je, govoreći o prioritetima PDA, istaknuo izgradnju termoblokova te raspodjelu prihoda od poreza.

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...