AKO SE NE FORMIRA VLAST SNIZIĆE SE KREDITNI REJTING BIH

/

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's objavila je da kreditni rejting Bosni i Hercegovini ostaje „B“, ali su, u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga, izgledi promijenjeni sa stabilnog na pozitivni.

Ovo je prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine. Kako se u saopštenju navodi, ekonomija se pokazala otpornijom na političke tenzije nego se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti.

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi, odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u 2019. formira vlast i nastavi reformski zamah.

U ovom slučaju, očekuje se da će vlasti regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte.

Formiranje stabilnih vlada, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, je ključni faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu dana.

Poboljšanjem kreditnog rejtinga na nivo iznad trenutnog, BiH bi još uvijek bila u zoni visokog špekulativnog rizika, ali na korak do neinvestabilnog, špekulativnog nivoa. Od zemalja u okruženju, Albanija i Crna Gora se nalaze jedan nivo iznad trenutnog BiH dugoročnog S&P rejtinga, dok su Sjeverna

Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestabilnog, špekulativnog nivoa.

Kako se navodi u izvještaju agencije za rejting, kreditni rejting zemlje je ograničen kompleksnim institucionalnim okvirom u BiH. Ukoliko vlade ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi bi se ponovo mogli smanjiti s pozitivnih na stabilne.

zosradio.ba/bhrt.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...