Prava potrošača u BiH najviše se krše u oblasti komunalnih usluga

/

Prava potrošača u BiH i dalje su najugroženija u kategoriji općih usluga od ekonomskog interesa kao što su komunalne usluge,isporuka vode, energije, u oblast telekomunikacija i slično, rečeno je nakon jučer održane sjednice Vijeća za zaštitu potrošača koja je povodom 15. marta Svjetskog dana zaštite prava potrošača održana u Sarajevu.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević ukazao je ovom prilikom na neophodnost donošenja novog ili izmjene aktuelnog Zakona o zaštiti potrošača u BiH koji je donesen 2006. godine i takoreći zastario je.

– U Federaciji BiH je informisanost i osvještenost potrošača značajno veća u odnosu na 2006. godinu o čemu svjedoči i veliki broj obraćanja potrošača tom ministarstvu, inspekcijama i udruženjima potrošača, kazala je pomoćnica federalnog ministra trgovine Amra Vučijak, dodajući da u Federaciji BiH postoji pet aktivnih udruženja.

Prema riječima Dušanke Tegeltije, pomoćnice ministra za trgovinu u RS-u, u ovom bh. entitetu je od 1805 prigovora koje su udruženja primila od građana u prošloj godini pozitivno riješeno 1.600, negativno 26, dok su ostali u fazi razmatranja.

Marin Bago, iz Udruženja Futura iz Mostara naglasio je kako već godinama potrošači u FBiH nemaju ista prava kao potrošači u RS-u, što jer neprihvatljivo.

Bago je naglasio da glas potrošača mora biti jači, ali i da informisanost građana mora biti bolja.

zosradio.ba/oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...