Najmanje 40 ubijenih u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu

/

Najmanje 40 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, na Novom Zelandu, potvrdila je premijerka te zemlje Jacinda Ardern, javlja Anadolu Agency (AA). 

Novozelandska policija potvrdila je kako su nepoznati napadači izveli oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, te na jednu džamiju u regiji Linwood, obje u gradu Christchurchu.

– U napadu je ubijeno najmanje 40 osoba. Ono što mogu kazati jeste da je ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda. Ono što se ovdje desilo je dosad neviđen čin nasilja”, kazala je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern. 
Napadi su izvedeni tokom obavljanja džuma-namaza, zajedničke molitve muslimana petkom, a iz policije također navode kako su nakon napada uhapšene četiri osobe, među kojima i jedna žena.

UPDATE: New Zealand police have confirmed they have four individuals in custody in relation to the Christchurch shooting.

Broj osoba koje o tome govore: 488



Nakon oružanog napada, novozelandska policija upozorila je da se zatvore sve džamije u zemlji. 

U međuvremenu, australijski premijer Scott Morisson je potvrdio da je državljanin Australije jedan od napadača na džamije u Novom Zelandu

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush izjavio je kako još uvijek ne može govoriti o broju poginulih i ranjenih u napadima. Nakon napada u Christchurcu obustavljena je nastava u školama, blokirane su brojne ulice, u bolnicama rade odjeli samo za hitne slučajeve, snage sigurnosti su u stanju alarma.

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...