ZDK: Raste broj oboljelih od bruceloze

/

Neiskorijenjena bruceloza kod domaćih životinja i ovog proljeća uslovila je porast ovog oboljenja i kod ljudi na našem prostoru, jer se radi o zaraznoj bolesti, zajedničkoj i ljudima i pojedinim životinjama.
Bruceloza je zarazna bolest, koja je kod nas postala endemsko oboljenje. Izazivač je bakterija iz roda Brucele, a na ljude prelazi najčešće direktnim kontaktom sa oboljelim domaćim životinjama, ali i konzumiranjem mlijeka i mesa, te mesnih prerađevina od brucelozom zaraženih životinja. Zato je period janjenja, a to je proljeće, vrijeme kada broj oboljelih od bruceloze i raste, a nažalost tako je i ove godine.

Broj hospitaliziranih od bruceloze u ovom momentu na našem Odjelu je između 20 i 30 pacijenata, a većinom su sa prostora Srednjebosanskog kantona, mada ih ima i iz različitih općina ZDK, među kojima trenutno prednjači Breza”, navodi primarijus dokor Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ, napominjući da je njihova klinička slika bez komplikacija, jer su se uglavnom javili na vrijeme, odnosno u samom početku pojave bolesti, kada se ona lakše liječi.

zosradio.ba/maglaj.net

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...