Dobre vijesti za penzionere kojima je ranije obustavljena penzija zbog zaposlenja

/

    Presuda Ustavnog suda FBiH kojom je član 116. Zakona o PIO-u proglašen neustavnim, objavljena je u Službenim novinama FBiH, i sada penzioneri sa 65 godina života, odnosno, 40 godina staža, mogu raditi i primati penziju.

    Penzioneri kojima je u skladu sa članom 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obustavljena isplata penzija zbog zasnivanja radnog odnosa, mogu podnijeti zahtjev za uspostavu isplate penzija nadležnoj službi Zavoda PIO, saopćeno je iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

    Iz Zavoda pojašnjavaju da je presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno da član 116. Zakona o PIO-u, koji se odnosi na obustavu isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Presuda je objavljena u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

    – Ovo znači da osobe kojima je ranije obustavljena penzija zbog zasnivanja radnog odnosa mogu nastaviti raditi i zatražiti da im se isplaćuje penzije. Također, penzioneri koji sada hoće zasnovati radni odnos to mogu napraviti bez obustave isplate penzije. To se ne odnosi na korisnike porodične i penzije po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilca odbrambeno-oslobodilačkog rata – objasnili su nam u Zavodu PIO.

    Inače, pravo na rad nakon penzionisanja imaju osobe koje imaju 40 godina staža, odnosno 65 godina života.

    faktor.ba/zosradio.ba

    Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


    Povezani postovi

    FERK odlučuje o poskupljenju struje za domaćinstva

    Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na redovnoj...

    Preminuo Mirsad Kukić

    Bivši državni zastupnik i bivši predsjednik stranke PDA Mirsad...

    Dva grada zbog snažne kiše ‘pod vodom’

    Veliko nevrijeme pogodilo je Bosnu i Hercegovinu. Snažna kiša padala...

    Aktivno osam gradilišta u FBiH: U fazi izgradnje 61 kilometar autoceste

    Od 325 kilometara autoceste na Koridoru 5C do sada...