Tužna priča iz Tešnja – Ovoj djeci je potreban dom

/

U mjestu Kraševo, tačnije iza restorana Panorama (br.kuće 408) kod Tešnja živi porodica Džanko. Njihova priča je zaista tužna u šta smo se uvjerili i sami. Radi se o petočlanoj porodici koja živi doslovno u jednoj sobi i u lošim uslovima.

Priča ko priča, možemo reći da je ovakvih mnogo, ali vjerujte ova priča je posebno tužna.

Sulejman Džanko je otac troje maloljetne djece i trenutno živi u očevoj kući, a žena ga je napustila još prošle godine. Svoju životnu priču Sulejman nam započinje tiho i skromno:

”Radim u jednoj tešanjskoj firmi, zadovoljan sam. Moja plata je dovoljna da prehranim djecu, ali nije dovoljna da im pružim dom. Ovdje sam kod oca i svi živimo u jednoj sobi, ali dobro je. Jedina mi je želja da napravim neke kućice da djeca imaju svoju sobu.“ 

Kada smo pitali djecu šta bi oni voljeli odgovor je bio kratak i jasan: ”Samo da imamo svoju sobu i kupatilo“. 

To nisu djeca koja bi tražila laptop, mobitel i sl. To su djeca koja proživljavaju teške dane a njihove želje su usmjerene ka stvarima koje omogućavaju normalan život.

Djeca su skromna kao i otac, ali ono što smo mi zatekli nije nimalo za skromnost. Tužno je i žalosno.

Težini situacije doprinosi i činjenica da je najstariji sin teško bolestan i invalid je 70% bez ikakve njege i primanja, te mu je potrebna dodatna pažnja kao i njega.  Zove se Eldar i rođen je 2004.godine. Djevojčica Elma rođena je 2009.godine, a Amina 2017.godine.

Raspitivali smo se o ovoj porodici. 

Komšije ih hvale i kažu njima treba pomoći, djeca su poslušna, zaslužuju bolji život. Kontaktirali smo i firmu u kojoj Sulejman radi. Kažu čovjek je vrijedan i pošten. Nikad nije zakukao niti je rekao da mu nešto treba.

Pitali smo Džanku da li se obratio nekim od ustanova odnosno institucija za pomoć, kaže da jeste ali i da niko nije pomogao.

Radio ZOS je odlučio pokrenuti akciju uz pomoć tešanjskih humanista, Amira Šaranovića, Almedina Torića i Majki lavica (humanitarnastranica).

Nečije malo je za nekoga puno. Želimo da ova tužna priča bude sa sretnim krajem.

Evo i Ramazan je, mjesec istinske milosti i dobročinstva. Posebno bi do izražaja trebala doći briga o jetimima, ubogim, siromašnim i svim socijalno ugroženim članovima zajednice.

Oni koji žele pomoći mogu izvršiti uplatu na broj žiro računa u Sparkasse bank 1990466066684677 na ime Sulejman (Mujo) Džanko, svrha uplate-za humanitarnu akciju. Uplate možete vršiti i putem deviznog računa.

Više informacija na broj tel./viber:  063/024-707

Amela Sejdić/zosradio.ba

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Ovo je Tešnjak koji treba našu pomoć- budimo humani kao i uvijek!

Prvi ciklus je uspješno urađen i uplaćena je prva...

Sabina iz Tešnja nema novac da kupi terapiju svojoj kćerki

Našoj redakciji se obratila majka djevojčice koja boluje od...

Pomozimo da Sena iz Tešnja pobijedi rak dojke

Apel sa brojem 17047 pokrećemo za Senu mesarku Tešanjku...

Petogodišnjem Tešnjaku potrebna naša pomoć

HO „Help Others“ – Salzburg (Pomozi drugima) pokreće hitan...