Istraživanja stručnjaka u nekoliko zemalja pokazuju kako su
se ljudi, tokom pandemije koronavirusa, okrenuli češćoj kupovini voća i povrća,
a manje gotovim jelima, prenosi Anadolu Agency (AA).
Istraživanjem, kojim je rukovodila Charlotte De Backer, s
belgijskog Univerziteta Antwerp, obuhvaćeno je 11.000 ljudi, većinom žena u 11
zemalja, javio je Hindustan Times.
Preliminarni podaci pokazuju kako su zabrane i ograničenja
kretanja zbog pandemije, dovela do toga da ljudi u kućama isprobavaju nove
recepte, a bačeno je i manje hrane. Istraživanjem je utvrđeno da su mnogi kupci
izbjegavali konzumiranje gotove hrane, a tokom kupovine fokusirali su se
većinom na voće i povrće, odnosno zdraviji način života općenito.
Studija je provedena u Austriji, Belgiji, Čileu, Ugandi,
Holandiji, Francuskoj, Australiji, Grčkoj, Kanadi, Brazilu i Irskoj. Primjetno
je da je gotovo polovina ispitanika u ovim zemljama manje kupovala slane ili
slatke grickalice. Primjera radi, u Čileu je zabilježen značajan pad prodaje
grickalica, ali je došlo do porasta prodaje brašna i germe. Veće promjene u
ovom periodu nisu zabilježene u konzumaciji mesa, ribe i alkoholnih pića.
Cilj je istraživanjem obuhvatiti 25 zemalja, a da konačni
rezultati budu objavljeni u junu.
Zbog zabrane kretanja, ljudi se zdravije hrane, sami kuhaju
i više koriste voća i povrća – navodi De Backer.
Dodaje i kako planiranje kupovine dovodi do manje provedenog
vremena u supermarketima.
Ukoliko imate listu namirnica, ako ste ranije isplanirali
obrok, manja je mogućnost da ćete kupiti nezdrave namirnice – smatra De Backer.