Ako muku mučite sa otklanjanjem masnoće i ostataka kada vam
hrana u tavi ili šerpi zagori, možda jednostavno niste isprobali pravi metod.
Stručnjaci za čišćenje tvrde da rješenje leži u jednostavnom
sastojku – vinskom prašku za pecivo (kalijum bitartrat ili cream of tartar).
Ovaj proizvod je doslovce spas za zagorjelu tavu, a tehnika
čišćenja je sasvim prosta – pospite ga po dnu posude, dodajte vruću vodu i
ostavite sat vremena da odstoji.
Nakon toga, izribajte površinu grubim dijelom spužvice za
pranje suđa, a ovo bi trebalo da bude dovoljno da vaša tava ili šerpa ponovo
zablistaju.
Ipak, ako je riječ o debelim naslagama, možda ćete morati da
ponovite postupak.
Vinski prašak za pecivo se uglavnom koristi za pripremu
poslastica, a može se pronaći u specijalizovanim zdravim hranima ili dobro
opremljenim hipermarketima.