Tešanj: Blizu 500 prvačića danas sjelo u školske klupe

/

Danas je po prvi put u školske klupe na području općine Tešanj sjelo oko 500 mališana. U odnosu na prethodne godine situacija potpuno drugačija, a sve zbog pandemije korona virusa.

Prije nego su krenuli u školu ovim mališanima je prekinuto obavezno predškolsko obrazovanje.

Nove mjere koje se provode u svim državama svijeta reflektirale su se na sve zajednice. Držanje socijalne distance, nošenje maske i redovno pranje ruku postali su svakodnevnica svih, a u svrhu suzbijanja i prevencije zaraze korona virusom.

Ništa drugačije nije ni za mališane, koji umjesto razdragane igre sa vršnjacima, moraju naučiti poštivati sva navedena pravila. Danas prvi dan škole posjetili smo OŠ Huso Hodžić u Tešnju. Ove godine u prvi razred ove škole upisana su 93 mališana..

”Što se tiče naše škole i svih organizacijskih aspekata mi smo ispunili uslove. Higijena i bezbjednost učenika je na prvom mjestu također i radnika. Poduzeli smo sve one mjere koje Institut traži od nas, kao i Pedagoški zavod i Ministarstvo. Pratiti ćemo situaciju i uklapati ćemo se u sistem koji je predložilo Ministarstvo i nadamo se da neće biti problema.” – kazao je za ZOS radio Osmo Hurić, direktor ove obrazovne ustanove.

Jedna od mjera a koja se odnosi na učenike prvog razreda osnovne škole je i nošenje vizira. Kako samo saznali od direktora ove škole mališani neće morati cijelo vrijeme imati vizir nego će to ovisiti od situacije. 

”Uglavnom će to nastavnik na osnovu potrebe određivati. Ukoliko se radi određena nastavna jedinica iz određenog nastavnog predmeta, gdje zahtijeva bliži kontakt s učenikom, ili učenik s učenikom onda će nastavnik tražiti da učenici nose vizire. Uglavnom
maske su te koje se potenciraju i koje će biti obavezne.” – pojašnjava Hurić. 

I ove godine Općina Tešanj je za sve prvačiće obezbjedila knjige i školski pribor, ali je centralna manifestacija izostala.

”Ulazimo u novu školsku godinu, dakle kao i prethodnih godina, mi smo za učenike prvih razreda pripremili poklone. Od prošle godine to je komplet svih udžbenika sa potrebnim
priborom i školskim sveskama, namjenski pripremljenim sa fotografijama Tešnja,
Ove godine školsku godinu očekujemo u posebnim okolnostima, s posebnim režimom
rada. Bez obzira na epidemiološke mjere, želimo pokazati ovoj djeci i njihovim roditeljima da općina Tešanj, vodi računa o porodici, o natalitetu, da nam je važan svaki učenik, da nam je važno školovanje, 
obrazovanje, rad i odgajanje jer na takav način možemo graditi Općinu Tešanj i bh.društvo.”- kazao je Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj.

Direktor OŠ Huso Hodžić pozvao je sve učenike da poštuju predviđene epidemiološke mjere, kako bi se očuvalo zdravlje kako učenika tako i nastavnika. Nastava u ZDK će se odvijati sukcesivno tako da je određeni dio đaka već danas u školskim klupama, dok će u školske klupe ostali učenici sjesti 14. odnosno 21.septembra.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Počinje kampanja za izbore u BiH: 26.089 kandidata lovi glasove za 3.342 pozicije

 Lijepljenjem prvog plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promovisanjem slogana i...

Saobraćajna nesreća u Mravićima: Učestvovali strani državljani

Danas je u Mravićima, općina Doboj Jug, došlo do...

Požar u Klancima uzrokuje zagađenje zraka u Tešnju: Indeks kvaliteta zraka “Nezdrav”

Tešanj se danas suočava s visokom razinom zagađenja zraka,...

VIDEO: Reakcija heroja koji su noć proveli na požarištu, nakon dolaska helikoptera OSBiH

Nakon dramatičnih sati borbe sa požarom iznad Novog Šehera,...