Dva odlična dodatka mnogim jelima moguće je bez puno
problema napraviti kod kuće, a nema dvojbe da je domaća varijanta uvijek bolji
izbor od one kupovne.
Domaći senf
Sastojci: 1/3 šalice sjemenki gorušice, 3 žlice suhog senfa,
1/2 šalice octa, 1/2 šalice tamnog piva, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice smeđeg
šećera, 3/4 žličice soli, 1/2 žličice đumbira u prahu, 1/4 žličice pimenta
Priprema: U zdjelici izmiješajte sjemenke gorušice, suhi
senf i ocat. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da na sobnoj
temperaturi odstoji tri sata.
U tavi na srednje jakoj temperaturi popržite pivo, češnjak,
šećer, sol, đumbir i piment te dodajte mješavinu senfa. Nakon što proključa,
smanjite temperaturu i kuhajte još pet minuta.
Domaći kečap
Sastojci: 20-ak rajčica, luk, crvena paprika, 1 i 1/2
žličice sjemenki celera, žličica sjemenki gorušice, žličica pimenta, štapić
cimeta, šalica smeđeg šećera, 1 i 1/2 šalice octa, žličica paprike
Priprema: U tavi propirjajte rajčice, luk i papriku,
usitnite povrće u pire pa vratite u tavu. Kuhajte pire sat vremena. U manju
gazu stavite sjemenke gorušice i celera, piment i cimet te zavežite “vrećicu”.
Šećer i “vrećicu” začina dodajte povrću te na smanjenoj temperaturi kuhajte 25
minuta. Dodajte ocat i papriku pa kuhajte dok se umak ne zgusne.
Ulijte kečap u tri vruće sterilizirane staklenke i dobro ih
zatvorite. Kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi. Kečap upotrijebite nakon što je
odstajao tjedan dana. Otvoreni umak čuvajte u hladnjaku, a neotvorene staklenke
do godinu dana na tamnome, hladnijemu mjestu.