Tešanj: U narednih mjesec dana bit će zasađeno 625 sadnica drveća

/

Danas su Općina Tešanj i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) obilježili početak realizacije UNDP Inicijative za zeleniju i održivu budućnost koja ima za cilj sadnju 10.000 sadnica na području 15 jedinica lokalne samouprave u 2020. godini.

Inicijativa će biti realizovana u slijedećim jedinicama lokalne samouprave: Banja Luka, Bihać, Cazin, Doboj, Gradiška, Jablanica, Modriča, Odžak, Novo Sarajevo, Sanski Most,
Srebrenik, Tešanj, Teslić, Tuzla i Zenica.

”Općina Tešanj je prva danas koja je potpisala ovu deklaraciju kojom se obavezuje na sadnju sadnica u narednih pet godina najmanje 500 komada. Naravno, taj broj uvijek može biti veći, i naravno da se ovim putem pozivaju i drugi partneri da učestvuju u ovom projektu.” – kazala je za ZOS radio Alisa Grabus, predstavnik UNDP BiH.

10.000 sadnica će biti zasađeno na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama. Jedinice lokalne samouprave će obezbjediti 7.375 sadnica, a UNDP preostali dio.

”Mi smo danas potpisivanjem inicijative prihvatili prijedlog da u narednih pet godina, Općina Tešanj zasadi po minimalno 500 stabala svake godine. To je uostalom bilo i naše opredjeljenje ranije, samo smo ga sada konkretizovali u ovoj inicijativi sa UNDP-om i svake godine ćemo na određenim lokacijama saditi ukupno 500 stabala. Nadam se da ćemo se približiti broju novorođenih Tešnjaka tako da bi u budućnosti pokušali taj broj i povećati. A
odabrali smo 12 lokacija za ovu godinu, od tih lokacija najveći broj sadnica će biti na Eko oazi Rastoke i krugu deponije Bukva.” – istakao je Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj.

Na području općine Tešanj bit će zasađane sadnice: pačempresa, tuje, javora, jasena i katalpe. Akcija sadnje će trajati narednih mjesec dana i tokom nje će biti zasađeno 625 sadnica. Za provođenje ove inicijative 500 sadnica je obezbjedila Općina Tešanj, a UNDP BiH 125.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na sveprisutniji problem zagađenja vazduha, tla i vode. Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu. Drveće spriječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Počinje kampanja za izbore u BiH: 26.089 kandidata lovi glasove za 3.342 pozicije

 Lijepljenjem prvog plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promovisanjem slogana i...

Saobraćajna nesreća u Mravićima: Učestvovali strani državljani

Danas je u Mravićima, općina Doboj Jug, došlo do...

Požar u Klancima uzrokuje zagađenje zraka u Tešnju: Indeks kvaliteta zraka “Nezdrav”

Tešanj se danas suočava s visokom razinom zagađenja zraka,...

VIDEO: Reakcija heroja koji su noć proveli na požarištu, nakon dolaska helikoptera OSBiH

Nakon dramatičnih sati borbe sa požarom iznad Novog Šehera,...