Predsjednica OO SBB Tešanj: Treba nam više žena u politici

/

Od marta mjeseca ove godine Seida Ahmić obnaša dužnost predsjednica OO Saveza za bolju budućnost (SBB) Tešanj.

Svakako je bitno istaknuti da je Seida Ahmić postala prva žena predsjednica političke stranke u Tešnju od uvođenja višepartijskog sistema. Sedam mjeseci poslije ona je i kandidatkinja svoje stranke za OV Tešanj. Seida će se za naklonost građana boriti pod brojem dva na listi SBB-a za lokalne izbore.

Rođena je u Miljanovcima, općina Tešanj 1964. godine gdje je završila i osnovnu školu, dok je Srednju ekonomsku školu završila u Tešnju. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru diplomirala je i stekla zvanje nastavnika razredne nastave. Na univerzitetu u Banja Luci stekla je zvanje profesora razredne nastave, a na istom fakultetu  je i magistrirala  i postala magistar razredne nastave.  Posljednjih 30 godina je zaposlena u prosvjeti, te se svakodnevno trudi svoje učenike u OŠ ”Džemal Bijedić” motivisati da marljivo uče i rade.

Na naše pitanje zašto politika, Seida Ahmić ističe da joj je politika u prošlosti bila slaba strana te da nije bila pobornik iste, ali da je u međuvremenu uvidjela da žene trebaju biti aktivni sudionici u politici kako bi aktivno učestvovale u rješavanju već nagomilanih problema kako na području naše Općine tako i na području cijele BiH.

”Svojom aktivnošću treba da zaustavimo dugogodišnje političko-rodbinsko upošljavanje mladih, kao i vaninstitucionalno rješavanje gorućih problema u našoj sredini. Na taj način pokazali bi i mladima da vrijedi da se bore, da ima perspektive i na ovim prostorima. Vrijeme je da da zaustavljamo odlazak jer iza nas je već veliki val odlaska radno sposobnog i visokoobrazovnog mladog kadra ili mladih generacija.” – zaključuje Seida Ahmić.

Prema odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova sve stranke koje učestvuju na izborima treba da poštuju kvotu od 40 posto zastupljenosti žena. Međutim, iako se to pravilo poštuje većina kandidatkinja je nezadovoljna pozicijom na konačnoj listi. Seida Ahmić je ove godine druga na listi OO SBB Tešanj i na naše pitanje da li je teško biti tako pozicioniran kaže da su stranačke kolege prepoznale njenu sigurnost kao i vrijednost njenog truda i zalaganja, odanosti, altruističnosti itd.

Prema analizama koje su provodile brojne nevladine organizacije za gender politiku, stvarni broj žena u bh.politici kreće se oko 17%.

”Činjenica pokazuje da je tako, žene se stave na listu samo ”pro forme radi” ispunjenja kvote. Stavimo je znači samo kao figuru, jer žene nemaju povjerenje od strane građana, pa ni od strane žena. Da barem žena za ženu glasa, da podržimo te žene da ih u Vijeću ima što više, Ja sam sigurna kad bi bio veći broj žena u OV Tešanj da bi došlo do jakih promjena koje bi odgovarale svima. Moramo priznati da su žene manje podložne podmićivanjima, više uočavaju potrebe mladih i socijalnih porodica, odnosno žene bolje osjete gdje treba pomoć  i onda ”uskaču” kako bi pomogle.” – pojašnjava predsjednica OO SBB Tešanj Seida Ahmić za ZOS radio.

Kako smo saznali od Seide Ahmić prilikom razgovora, nepotrebno je davati velika obećanja jer niko nema čarobni štapić da riješi sve probleme, ali kako ističe treba raditi na boljim rješenjima u cilju stvaranja boljeg života na području Tešnja. Iako je rano za prognoze i moguće koaliranje nakon izbora, Seida Ahmić pojašnjava da nije za opciju koaliranja nakon izbora, te dodaje da poseban teret svakoj stranci predstavljaju izborne krađe, te da će se truditi da u svojim mogućnostima ih spriječe ali da nisu sigurni hoće li uspjeti.

Naša sugovornica nam je predstavila i strategiju ove stranke sa sloganom ”Za bolji Tešanj” koju prenosimo u cijelosti:

  • Aktivnost rada u oblasti prostornog planiranja Tešnja (zagovarati ravnomjeran razvoj i planiranje gradnje, rasterećenje gradske jezgre, izgradnja zatvorenog bazena, savremenog kina i pozorišta,…)
  • izgradnja novog mosta za stanovnike Kaloševića i Bobara;
  • izgradnja kanalizacione mreže u Miljanovcima, Piljužićima i Jelah Polju, u cilju zaštite postojećih bunara,
  • Obezbjeđenje pitke vode za stanovništvo na području Bobare, Drinčići-Blaževci,
  • Ubrzati izgradnju sportske dvorane na Jelahu,
  • Izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na cijeloj općini,
  • Sufinansiranje edukacije i kupovine poljoprivrednih mašina za sve poljoprivrednike,
  • Dugoročni plan sufinansiranja rješavanja stambenog pitanja za mlade bračne parove,maloljetne pripadnike Armije BiH,
  • izgradnja punjača električnih automobila na području općine
  • Osnivanje JU Obdanište Tešanj, kako bi sva djeca imala mogućnost predškolskog obrazovanja, te pružanja pogodnosti za roditelje sa više djece,
  • Osigurati sredstva podrške za izgradnju kolektora za zagrijavanje i sufinansirati zamjene ložionih kotlova na ugalj.
  • Smanjiti privrednim subjektima namete i troškove koji su u nadležnosti općine i viših nivoa vlasti
  • Smanjenje administracije

”Glavna je poruka da svako iskoristi svoje pravo glasa. Građani ne trebaju dozvoliti zloupotrebu svog glasa. Jer upravo oni svojim glasanjem mogu doprinijeti boljem životu u svakom slučaju. Najgore što građani mogu učiniti je ne iskoristiti svoje pravo glasa i zato je moja poruka njima da razmisle, da izaberu onoga za koga smatraju da može raditi za dobrobit svih građana.” – zaključuje Seida Ahmić, predsjednica OO SBB Tešanj.

OO SBB Tešanj na predstojećim lokalnim izborima je ponudo građanima listu od 20 kandidata, dok ova politička partija nema svog predstavnika u utrci za poziciju Načelnika.  

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Posljednji dan Energetskog samita 2024 – Tržišna ekonomija i razvoj mrežnih kapaciteta

Posljednji dan Energetskog samita 2024 fokusiran je na teme...

Dresscode: matura sa stilom – sniženje do 30% na nesniženu kolekciju

Napravite izbor koji ostavlja dojam uz Dresscode ponudu Dresscode, vodeći...

Otvoren Energetski samit 2024 u Neumu

Danas je zvanično otvoren Energetski samit u Bosni i...

Energetski samit 2024: Pojmovnik energetskog sektora predstavljen uoči energetskog samita u Neumu

Uoči Energetskog samita 2024 u Neumu danas je predstavljena...