Kesten potječe iz Okeanije i plod je visoke hranjive
vrijednosti, koji rado uključujemo u prehranu tokom zimskih mjeseci.
Za razliku od ostalih orašastih plodova, sadrži vrlo male
količine masti i ulja i ima visoku količinu složenih ugljikohidrata što mu daje
nizak glikemijski indeks.
Hranjiva vrijednost
Kesten sadrži minerale i vitamine i vrlo je dobar izvor
proteina, sa smanjenim postotkom masti. Svježi kesten sadrži 50 posto vode, 45
posto ugljikohidrata i samo pet posto biljnog ulja.
Također, bogat je ugljikohidratima i vlaknima, što ga čini hranom sa niskim
glikemijskim indeksom, odnosno onom koja nas lako čini sitim, održavajući
stabilan nivo glukoze u krvi.
Preciznije, 100 grama kestenja sadrži: 213 kalorija, 45,5
grama ugljikohidrata, 2,4 grama proteina, 8.1 gram vlakana.
Kesten sadrži i kalciju, magnezij, fosfor, željezo, natrij i
kalij. Također, je poznat po doprinosu pravilnom funkcioniranju crijeva, kao
zamjena za žitarice. Sadrži i vitamine B1 i B2, kao i vitamin C i folnu
kiselinu.
Kesten nudi brojne prednosti, posebno zbog vitamina i
minerala koje sadrže.
Ovo neke od njih:
Potiče varenje
Kesten smanjuje nivo holesterola i stabilizira nivo šećera
u krvi. Također, smanjuje rizik od zatvora i crijevnih komplikacija, poput
divertikulitisa.
Povećana funkcija mozga
Kesten sadrži vitamine B rastvorljive u masti koji
promoviraju zdravu kožu, proizvode crvene krvne ćelije i poboljšavaju rad
mozga.
Povećan nivo energije
Ima velike količine ugljikohidrata, potrebnih za kratkoročnu
i dugoročnu energiju. Oni također, pomažu nervnom sistemu da funkcionira.
Jača kosti
Kesten sadrži bakar, koji je element u tragovima, a on jača
snagu kostiju i imunološki sistem.
Smanjen rizik od bolesti
Sadrži mangan, koji je element u tragovima koji se bori
protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka.
Također, igra ključnu ulogu u procesu starenja i pomaže u sprečavanju
zgrušavanja krvi.
Ne sadrži gluten
Kesten je odličan za pacijente sa celijakijom, jer ne sadrži
gluten.
Neželjeni efekti konzumiranja kestenja:
Pored zdravstvenih blagodati koje nudi, postoje i neki
potencijalni nedostaci kestena.
Visok sadržaj oksalata
Oksalna kiselina je vrsta anti-hranljivih sastojaka koja se
nalazi u hrani i može izazvati probleme u prevelikim količinama. Ovo se posebno
odnosi na ljude koji su ranije imali probleme sa bubrezima. Iako kesten nije
toliko bogat oksalatom kao drugi orašasti plodovi poput badema, i dalje ima
visoku koncentraciju jedinjenja.
Alergije
Mnogi razviju alergiju na kesten, bez obzira da li imaju
alergiju na orašaste plodove ili ne.
Zato preskočite slatkiše poput pirea od kestena i odaberite kuhano kestenje bez
dodanih sastojaka ili kupite svježe i pokušajte ih sami peći ili kuhati.
Pored tradicionalnih salata, kesten se kombinira odlično sa
gotovo svim omiljenim proizvodima tokom jeseni i zime, kao što su jabuke,
kupus, puretina, žalfija, majčina dušica i gljive.