Nova studija otkrila iznenađujući učinak konzumiranja tamne čokolade

/

Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim
užitkom – tamna čokolada, to jest, ali ne i mliječna čokolada. Novo
istraživanje sugerira da vam može pomoći da sagorite više kalorija.

Tamna čokolada sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim
jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom
od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja
sugeriraju da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od
insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kojem su sudjelovali gojazni ispitanici
pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju
njihovog “lošeg” holesterola.

Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao
što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade
i poboljšano raspoloženje.

Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim
blagodatima tamne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve većem
broju istraživanja koja će vas možda potaknuti da uživate u nekoliko komada
omiljene tamne čokolade nakon večere.

Studija objavljena 2021. godine u International
Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na
potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.

Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od
dvije grupe – jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski
usklađenu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja.
Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da
je bijela čokolada placebo.

Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja
energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka dodavanja čokolade i
nakon 28 dana jedenja. Vježbe su uključivale stacionarnu vožnu bicikla u dva
različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su jeli tamnu
čokoladu zabilježili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u
poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bijele čokolade.

Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju
energije tokom bilo kojeg intenziteta ciklusa.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao
biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne
čokolade – približno 4 komada – bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao
igrati značajnu ulogu u ishodu.

Vjerovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi
stimulirali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugeriraju da bi
daljnja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu,
kontroli težine i sastavu tijela.

 zosradio.ba/Klix

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...