Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim
užitkom – tamna čokolada, to jest, ali ne i mliječna čokolada. Novo
istraživanje sugerira da vam može pomoći da sagorite više kalorija.
Tamna čokolada sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim
jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom
od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.
Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja
sugeriraju da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od
insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.
Jedno istraživanje u kojem su sudjelovali gojazni ispitanici
pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju
njihovog “lošeg” holesterola.
Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao
što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade
i poboljšano raspoloženje.
Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim
blagodatima tamne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve većem
broju istraživanja koja će vas možda potaknuti da uživate u nekoliko komada
omiljene tamne čokolade nakon večere.
Studija objavljena 2021. godine u International
Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na
potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.
Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od
dvije grupe – jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski
usklađenu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja.
Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da
je bijela čokolada placebo.
Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja
energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka dodavanja čokolade i
nakon 28 dana jedenja. Vježbe su uključivale stacionarnu vožnu bicikla u dva
različita intenziteta.
Rezultati su pokazali da su sudionici koji su jeli tamnu
čokoladu zabilježili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u
poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bijele čokolade.
Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju
energije tokom bilo kojeg intenziteta ciklusa.
Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao
biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne
čokolade – približno 4 komada – bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao
igrati značajnu ulogu u ishodu.
Vjerovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi
stimulirali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugeriraju da bi
daljnja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu,
kontroli težine i sastavu tijela.