Za vrijeme mjeseca ramazana, mnoge domaćice se trude da svojim ukućanima pripreme što bolja i raznovrsnija jela, no, za to im ponekad nedostaje vremena. Zbog toga je uvijek dobro imati, onaj skriveni, recept, koji možete pripremiti za samo nekoliko minuta. Upravo takav je i brzi čokoladni kolač “na čaše”. Ovo je jedna jednostavna varijanta laganih kolača za koje vam ne treba ni vaga, a ni posebna mjerica, jer nam kao mjera za sve sastojke služi najobičnija čaša od 2 decilitra.
SASTOJCI ZA ČOKOLADNI KOLAČ NA ČAŠE:
– 3 velika jaja
– pola čaše šećera
– pola čaše kakao praha
– čaša oštrog brašna
– čaša kiselog vrhnja
– pola čaše ulja
– pola vrećice praška za pecivo
– 2 kašike ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
1. Kalup za pečenje, okrugli ili četvrtasti, po želji, namažite s malo ulja ili putera i posipajte brašnom. Rernu upalite na 180 Celzijevih stepeni.
2. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – šećer, kakao, brašno i prašak za pecivo. U drugu zdjelu ubacite, jaja, ulje, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije te miksajte kratko dok
se sastojci ne povežu. Zatim ubacite mješavinu suhih sastojaka, miksajte jednu minutu i ulijte u pripremljen kalup za pečenje.
3. Kolač pecite oko 30 minuta, ovisno o jačini vaše rerne. Gotov je kada se odvoji od rubova kalupa, a kako biste bili sigurni da je gotov, probodite ga na sredini čačkalicom. Ukoliko na njoj nema mokrih ostataka smjese, kolač je pečen i možete ga izvaditi iz rerne, te ga poslužiti uz kafu ili čašu mlijeka.
zosradio.ba/zadovoljna.hr