Idealan za iftar i sehur: Desert koji ćete pripremiti za samo pet minuta

/

Za vrijeme mjeseca ramazana, mnoge domaćice se trude da svojim ukućanima pripreme što bolja i raznovrsnija jela, no, za to im ponekad nedostaje vremena. Zbog toga je uvijek dobro imati, onaj skriveni, recept, koji možete pripremiti za samo nekoliko minuta. Upravo takav je i brzi čokoladni kolač “na čaše”. Ovo je jedna jednostavna varijanta laganih kolača za koje vam ne treba ni vaga, a ni posebna mjerica, jer nam kao mjera za sve sastojke služi najobičnija čaša od 2 decilitra.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNI KOLAČ NA ČAŠE:

– 3 velika jaja

– pola čaše šećera

– pola čaše kakao praha

– čaša oštrog brašna

– čaša kiselog vrhnja

– pola čaše ulja

– pola vrećice praška za pecivo

– 2 kašike ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

1. Kalup za pečenje, okrugli ili četvrtasti, po želji, namažite s malo ulja ili putera i posipajte brašnom. Rernu upalite na 180 Celzijevih stepeni.

2. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – šećer, kakao, brašno i prašak za pecivo. U drugu zdjelu ubacite, jaja, ulje, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije te miksajte kratko dok
se sastojci ne povežu. Zatim ubacite mješavinu suhih sastojaka, miksajte jednu minutu i ulijte u pripremljen kalup za pečenje.

3. Kolač pecite oko 30 minuta, ovisno o jačini vaše rerne. Gotov je kada se odvoji od rubova kalupa, a kako biste bili sigurni da je gotov, probodite ga na sredini čačkalicom. Ukoliko na njoj nema mokrih ostataka smjese, kolač je pečen i možete ga izvaditi iz rerne, te ga poslužiti uz kafu ili čašu mlijeka.

zosradio.ba/zadovoljna.hr

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Kako regovati kada dijete dobije lošu ocjenu u školi? Evo šta kažu psiholozi

S obzirom na to da bi svi roditelji željeli...

Slušajte članke na ZOS portalu: Nova funkcija za uživanje u sadržaju bez čitanja!

Nemate vremena da čitate duge članke, ali ne želite...

Ovaj sok odličan je za jesenji detoks: Bogat je vitaminom C, željezom, snižava pritisak

Ako svom organizmu i jetri želite priuštiti odličan detoks...

Nutricionista tvrdi: Jedan napitak može biti ključ za poboljšanje zdravlja crijeva

Svi težimo zdravijem načinu života, a dok su uravnotežena...