Sok od zove: Domaći recept za sirup s okusom proljeća

/

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan
miris i aromu sačuvamo i za naredne mjesece.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a
pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od
najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida,
karotena, vitamina C.

Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni
cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje
je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i
pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava
apetit. Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis,
astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a
pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Sok od zove

Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više
ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10
cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100
cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po
mogućnosti nešpricanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene
boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje
šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera
za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

SASTOJCI ZA SIRUP OD
ZOVE:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 g limuntosa

3 limuna

3 kg šećera

PRIPREMA SOKA OD
ZOVE:

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na
kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na
hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro
promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje
u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i
tamnom mjestu.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima,
flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide,
karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

zosradio.ba/nezavisne.com

spot_img

Povezani postovi

Ovi kozmetički proizvodi mogu biti veoma opasni za zdravlje, a koristimo ih svakodnevno

Mnogi se ne bi osjećali dobro da napuste dom,...

Zašto je važno hodati nakon obroka? Dovoljno je tek pet minuta

Kratka šetnja nakon obroka može vam pomoći na više...

Prirodni eliksir: Potrebna su vam dva sastojka za napitak koji čisti jetru i reguliše probavu

Svako jutro, prije doručka, možete pripremiti prirodni napitak koji...

Čuda drevnog svijeta: Od piramida do visećih vrtova Babilona

Danas svijet izgleda mnogo drugačije nego što je to...