Sol
je neizostavan začin koji hrani daje bolji okus, ali previše soli može imati
katastrofalan učinak na zdravlje. Stručnjaci preporučuju unos od 1500 do 2400
miligrama soli dnevno. Najgore je ako sol u najvećoj mjeri unosimo iz
procesuirane hrane jer to dodatno povećava rizik od zdravstvenih problema s
obzirom na to da procesuirana hrana sadrži jako malo nutrijenata, mnogo
kalorija, i nekoliko prstohvata soli previše. Konzumiranje iste, može izazvati
razne zdravstvene rizike.
Koliko
je prehrana s visokim udjelom natrija štetna za zdravlje, pokazala je studija
objavljena u The New England Journal of Medicine u kojoj je otkriveno da je oko
1,65 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta godišnje povezano s prevelikom
konzumacijom natrija.
Problemi
s bubrezima
Prehrana
s visokim udjelom natrija povećava rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca jer
povećava količinu kalcija u mokraći, što je ključni faktor za stvaranje
kamenaca. Konzumiranjem sve većih količina soli tijelo zadržava više vode
pokušavajući otopiti natrij.
U
normalnim okolnostima, tijelo uklanja višak tekućine filtrirajući krv kroz
bubrege kako bi izvuklo vodu iz krvi, međutim kada prehrana sadrži puno
natrija, bubrezi će uklanjati manje vode i to će dovesti do povišenja krvnog
tlaka. To može uzrokovati zatajenje bubrega jer, kako se krvni tlak povisuje
zbog viška soli, to stvara ogroman pritisak na arterije koje idu do bubrega.
Povišen
krvni pritisak
Kako
je gore spomenuto, kod ljudi čija prehrana sadrži puno soli postoji veći rizik
od visokog krvnog tlaka. To se događa zato što sol potiče zadržavanje vode, što
pak tjera srce da radi brže. To stvara veliki napor i pritisak na organe, što
može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara, demencije, kardiovaskularnih
bolesti i drugih ozbiljnih problema.
Osjećate
nadutost
Kako
je već spomenuto, kada konzumirate previše natrija, zadržavate vodu. Većina
ljudi uzima u obzir samo nadutost u predjelu abdomena, međutim natrij može
potaknuti zadržavanje vode u čitavom tijelu. Oticanje možete osjetiti u
stopalima, nogama i rukama, što se naziva edem. Jedna večer konzumiranja
previše soli vrlo vjerojatno neće uzrokovati jače oticanje, ali tijekom vremena
zadržavanje vode uzrokovano prehranom bogatom soli sigurno može rezultirati
kroničnom nadutošću.
Smušenost
Postoje
razni uzročnici kognitivnih poremećaja, a jedan od njih je i konzumiranje
prevelikih količina soli. Studija objavljena 2011. godine ustanovila je da
stariji ljudi koji konzumiraju velike količine soli te vode sjedilački način
života imaju slabije kognitivne funkcije. Osjećaj smušenosti (engl. brain fog)
obično je znak upale koju može uzrokovati pretjerana konzumacija soli. Također,
ljudi koji konzumiraju puno soli obično ne piju dovoljno vode, a dehidracija
također može biti uzrok kognitivnih poremećaja.
Može
uzrokovati osteoporozu
Mokrenjem
tijelo gubi kalcij, a što više soli konzumirate, to ćete gubiti više kalcija
jer ćete više mokriti. Kada u krvi nema dovoljno kalcija, organizam ga može
“sisati” iz kostiju, a to može uzrokovati osteoporozu.
Kako
smanjiti unos soli?
–
izbjegavajte ili znatno smanjite konzumaciju procesuirane i brze hrane; većina
te hrane sadrži previše soli i nimalo kvalitetnih hranjivih sastojaka
–
vodite računa o tome da u prehrani imate dovoljno kalija koji može suzbiti
učinke viška soli i sniziti krvni tlak; idealno bi bilo unositi 3500 do 4700
miligrama kalija dnevno; neki od najboljih izvora kalija su banane, batat,
špinat, avokado i rajčice
–
što više obroka pripremajte kod kuće i hrani dodajte začine bez soli; u
trgovinama prehrambenim proizvodima mogu se pronaći razni začini koji ne sadrže
sol
–
kupujte svježe namirnice, voće, povrće i meso te ograničite konzumaciju
konzervirane hrane s dodanom soli; kupujete li konzerviranu hranu, pokušajte
pronaći onu bez dodane soli.
zosradio.ba/azra.ba