Djeca unose više šećera kroz obroke koje jedu kući nego za
vrijeme boravka u školi, pokazalo je najnovije naučno istraživanje u Velikoj
Britaniji, prenosi Anadolu Agency (AA).
Nutricionisti Univerziteta u Birminghamu ispitali su
prehrambene navike 813 učenika starosti između 11 i 15 godina u 12 škola u
engleskom okrugu West Midlands.
Rezultati istraživanja pokazali su da žitarice, gotova jela
i deserti potiču gojaznost i stvaraju karijes više od slatkiša.
Naučnici tvrde da roditelji moraju obratiti pažnju na to šta
nude svojoj djeci za doručak i večeru, budući da je studija pokazala da je
prosječni unos šećera bio veći za vrijeme doručka nego za bilo koji drugi obrok
ili međuobrok.
Preporučuju da se izbaci svakodnevna konzumacija pudinga, da
se gazirana pića zamijene vodom te da u umacima potraže skriveni šećer.
“Mislim da će roditelji biti iznenađeni kada saznaju da
njihova djeca većinu slobodnih šećera unose kroz hranu koju jedu kod kuće”,
izjavila je autorica studije Miranda Pallan, prenosi “Daily Mail”.
Rezultati istraživanja će biti predstavljeni danas na
Evropskom kongresu o gojaznosti.