Kafa od gljiva predstavljena je kao zdravija alternativa
uobičajenoj kafi, a u sebi sadrži ekstrakte ljekovitih gljiva te nosi dodatne
zdravstvene beneficije. Iako ovaj koncept nije toliko popularan niti poznat,
daleko je od inovacije.
Prema magazinu Healthline gljive su se koristile kao zamjena
za kafu u Finskoj još tokom Drugog svjetskog rata, kada zrna kafe nisu bila
dostupna. Postoji i opsežna historija kulinarske i medicinske upotrebe gljiva u
azijskim zemljama, posebno za kinesku medicinu, zbog njihovih nutritivnih i
zdravstvenih koristi.
Uprkos činjenici da nije u pitanju noviji koncept,
korištenje gljiva za proizvodnju kafe svejedno je neobična pojava. Ova verzija
kafe nastaje od ljekovitih vrsta, kao što su: Chaga, Ćuranov rep, Lavova griva,
Reishi te Cordyceps.
Mješavinom mljevenih gljiva u kombinaciji sa zrnima kafe
nastaje tamni napitak orašastog ukusa. Nekoliko recenzija potrošača ukazuje da
se okus kafe od gljiva ne razlikuje toliko od profila obične kafe.
Da bi se napravila kafa od gljiva, od njih se pravi organski
prah u kojem nema aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije gljive se zatim
dehidriraju, melju u fini prah i miješaju u mljevena zrna kafe.
Ova vrsta sadrži manje kofeina od obične kafe, jer se
količina gljiva u prahu obično kombinira s jednakom količinom mljevenih zrna
kafe. Budući da prah od gljiva ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u
konačnom proizvodu na pola, u poređenju sa originalnom verzijom.
Kada su u pitanju zdravstveni benefiti Healthline navodi da
ove gljive djeluju pozitivno na imunitet, imaju potencijal za prevenciju raka,
pomažu u borbi protiv čira te smanjuju holesterol.
Međutim, naglašavaju da iako postoje dostupni dokazi koji
obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdili učinci na
zdravlje.
Također, još jedan “nedostatak” je veća cijena –
vrećica ove kafe košta duplo više u odnosu na iznos koji je potrebno izdvojiti
za istu količinu obične kafe.
zosradio.ba/klix.ba