Znate li šta sve Tešanj može ponuditi svojim posjetiocima

/

Ono što grad Tešanj čini prepoznatljivim jeste Gradina, koja već vijekovima čuva i posmatra svoj grad, no tu je još mnoštvo kulturno-historijskih znamenitosti.

To najbolje znaju turisti koji nakon posjete ostanu oduševljeni šta se sve krije u jednom malenom gradu. U ovom tekstu govorit ćemo o umjetnosti koja je jako značajna za Tešanj, a turisti je naprosto obožavaju.

Kamena kugla

U neposrednoj blizini mezara Muse Ćazima Ćatića, nalazi se i misteriozna kamena kugla koju je grad Tešanj dobio na poklon od bh. privrednika Izudina Ahmetlića, kako bi se upotpunila turistička ponuda naše općine. Kugla, od pješčara, težine 7600 kilograma neprocjenjive je vrijednosti, a nalazi se u dvorištu Osnovne škole Huso Hodžić. Budući da je jedna od najvećih u našoj zemlji, građani se nadaju da će se za nju napraviti poseban oslonac i osvjetljenje, kako bi bila što pristupačnija turistima koji dođu da je obiđu.

Pozorište u Tešnju

Ono ima svoju jako bogatu historiju, smatra se i jednom od najznačajnijih kulturnih činjenica kako samog grada tako i BiH u cjelini. Prva javna pozorišna predstava u našoj zemlji izvedena je upravo u Tešnju 23. maja 1865., te su na taj način postavljeni temelji pozorišta i pozorišnih predstava u Bosni i Hercegovini. Posebno zanimljiva činjenica jeste da se kontinuirano održavanje pozorišnih predstava zadržalo i u vrijeme ratova, što je rezultiralo da se 1953., formira Amatersko narodno pozorište u Tešnju. Ono je bilo čak sedam puta domaćin festivala amaterskih pozorišta BiH, te je postiglo valika dostignuća, broj nagrada, zahvalnica i pohvala za svoj rad. Od 1993., ono nosi ime Bosansko pozorište Tešanj.

Filmovi snimani u Tešnju

Ovaj grad se može pohvaliti da je bio domaćin mnogih glumačkih i rediteljskih ekipa, koje su ovdje snimale jedne od najznačajnijih filmova i serija, koji spadaju u sami vrh kinematografije BiH. Serije Odbornici i Tale snimale su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i doživjele veliki uspjeh u našoj zemlji.

No, tome nije kraj. Godine 2003., Tešanj biva domaćin reditelja Pjera Žalice, koji je s fantastičnom glumačkom ekipom snimao film Gori vatra. Radnja filma se dešava upravo u gradu Tešnju, krajem devedesetih godina. Nestabilna politička situacija koja se nalazi u haotičnom stanu, puna korupcije nakon rata iz kojeg je izašao. Jedina svijetla tačka, jeste iznenadni gost, Bill Clinton, koji je u posjeti ovom gradu. Film Gori vatra je osvajač nagrade u kategoriji za najbolji film Sarajevo film festivala, a također, bio je i kandidat u kategoriji za najbolji strani film na 76. dodjeli Oscara.

Musa Ćazim Ćatić

Najrasprostranjeniji vid muzičke umjetosti u BiH jeste sevdalinka, koja predstavlja bosansku narodnu pjesmu s bogatom i dugom tradicijom. Sevdalinka i sevdah oduvijek su bili zastupljeni u Tešnju, a tu su i napisane brojne sevdalinke. Jedan od autora bio je i čuveni Musa Ćazim Ćatić.

On spada u red najznačajnijih bh. pjesnika i kljiževnika, a veći dio svog života proveo je u Tešnju, gdje je i preminuo 6. aprila 1915. godine. Biva ukopan na parceli Obješenica namjenjenoj za osobe koje su stranci, pobunjenici, pijanice, boemi… Nakon njegove smrti mnogi pjesnici, književnici su objavili njegove tekstove, posthumno. Lik Muse Ćazima Ćatića nalazi se na novčanici od 50 konvertibilnih maraka. Danas je njegov mezar u sklopu turističke ponude u Tešnju i veliki broj posjetilaca želi da posjeti njegov grob i oda počast
velikom pjesniku.

 

Izradu ovog teksta podržala je tešanjska firma Hifa Oil.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...