Pored toga što je osvježavajuća, dinja je i izuzetno
ljekovita. Sadrži beta-karoten, folnu kiselinu i vitamin C, kao i male doze
vitamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i vitamina E.
Od minerala u dinji se nalaze kalcijum, magnezijum, fosfor,
kalijum, natrijum, sumpor, cink, gvožđe i bakar.
Dinja veoma povoljno djeluje na organizam kod alergije, suhe
kože, akni, anemije, astme, bolesti žuči, neplodnosti, nesanice.
Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao
što je dinja smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih
bolesti. Odlična je i za vid.
Također visok nivo beta karotena i vitamina C u dinji
smanjuje rizik od razvijanja astme. Biljna vlakna, kalijum, vitamin C koji se
nalaze u dinji pospješuju zdravlje srca.
Visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji
konstipacije te pospješuje normalan rad digestivnog sistema.
Dinja nam također može pomoći i da smršamo.
U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lijek za
osvježenje i psihičko smirenje. Posebno se preporučuje poslije obilnog
znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.
U narodnoj medicini dinju koriste i za uklanjanje upale
žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Koriste
se i obloge od iscijeđenog soka dinje, ili se narendana kriška ili kora stavi
na bolno mesto.
U narodnoj medicini dinja se koristi za liječenje mnogih
oboljenja, a u terapiji se koriste plodovi, sok i sjeme.
zosradio.ba/072info.com