Tornado brojna sela u Češkoj sravnio sa zemljom

/

Dan nakon što je razorni tornado pogodio dijelove Češke Republike krizni štab i civilna zaštita ove zemlje i dalje utvrđuju štetu. Prema posljednjim informacijama brojna sela koja je zahvatio razorni tornado u potpunosti su sravnjena sa zemljom.

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz ove zemlje, broj povrijeđenih u udaru tornada porastao je na 200. U ovom trenutku najteža situacija je u regiji Južna Moravska, gdje su brojni građani ostali bez domova.

Načelnici lokalnih mjesta saopćili su kako je tornado prošao kroz brojna sela koja su u potpunosti sravnjena sa zemljom.

Spasioci i krizni štab u Češkoj proglasili su vanredno stanje trećeg stepena na jugu Moravske te su savjetovali ljudima da i dalje ne izlaze iz domova zbog olujnog nevremena i tuče.Iako zdravstvene službe za sada ne daju mnogo informacija o stanju povrijeđenih osoba, glasnogovornica jedne od bolnica saopćila je kako su tokom noći preminula tri pacijenta.

“Nismo uspjeli spasiti tri pacijenta, pretrpjeli su smrtne povrede”, dodala je glasnogovornica.

Zbog posljedica olujnog nevremena i razornog tornada, vatrogasci su od četvrtka navečer pa sve do 6 sati ujutro imali više od 90 intervencija. Kako se navodi, ispumpavali su vodu iz domova i uklanjali srušena stabla. Također, i dalje je u toku pretraživanje ruševina zgrada i kuća kako bi se spasile osobe koje se nisu uspjele evakuisati.

“Povrede su uglavnom rješavane preko noći, ali imamo tri općine u kojima su još uvijek u toku pretresi zgrada u kojima se još uvijek mogu nalaziti povrijeđeni građani. To su općine Mikulčice, Moravska Nova Ves i Lužice”, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

Udar tornada nije zaobišao ni dom za starije osobe u gradu Hodoninu. Kako ističe direktor ove institucije, nakon udara tornada dom apsolutno više nije za upotrebu, a desetine osoba koje su bile smještene u domu prebačene su u bolnicu na daljnje liječenje, dok su drugi evakuirani u obližnje hotele.

Prema informacijama čeških medija, nakon oluje najmanje 75.000 stanovnika ostalo je bez napajanja električnom energijom.

Najgora je situacija na jugu Moravske, gdje je oluja napravila najviše štete. U okolici Hodonina, Breclava i Vyškova više od 40.000 građana ostalo je bez napajanja električnom energijom.

Susjedne zemlje poslale pomoć

Već nakon prvih informacija o olujnom nevremenu, slovački i austrijski zvaničnici najavili su slanje pomoći. Slovački premijer Eduard Heger poručio je kako je sedam slovačkih vozila hitne pomoći upućeno prema najteže pogođenim dijelovima Češke.

“Vatrogasci iz Bratislave i Trnave premješetni su prema sjevernim dijelovima i spremni su pružiti pomoć češkim kolegama”, naveli su iz Slovačke.

Pored Slovačke, pomoć Češkoj najavila je i Austrija koja će, prema riječima češkog ministra zdravstva, također poslati nekoliko vozila hitne pomoći i dva spasilačka helikoptera.

Oglasio se i austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je naglasio kako je Austrija odmah nakon saznanja o posljedicama razornog tornada poslala pomoć prema Češkoj.”Upućujemo duboko saučešće porodicama žrtava nevremena. Austrijske snage odmah su dobile naređenje da pomognu”, ističe Kurz, prenosi Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...