Upala je prirodno oružje koje je našem tijelu potrebno za
borbu protiv bolesti, liječenje povreda i sprečavanje infekcija. Međutim, kada
upala postane hronična, ona tada može biti i problematična.
“Mnoge hronične bolesti povezane su s upalom, poput
dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka i
artritisa”, objašnjava Ale Zozos, magistar medicine.
Stalna borba protiv upala niskog stepena također je teška za
tijelo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema.
Podrška tijelu kod upala višestruki je pristup koji
uključuje odgovarajući san, zdrave prehrambene navike i promjenu načina života.
Ono što jedemo i pijemo može biti moćno oružje za borbu protiv upala – osobito
ono za što je dokazano da posjeduje ključne hranjive tvari koje djeluju protiv
hroničnih upala.
Jednostavan način za ublažavanje upale je ispijanje čajeva.
Naime, pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da
polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka koje se nalaze u
raznim mješavinama čaja imaju snažna protuupalna svojstva.
Čaj od kamilice
Ovaj čaj sprječava upalu. Odličan je dodatak večernjoj
rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati pomoć pri
rješavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba. Isprobajte čaj od kamilice
s kapljicom meda i limuna za umirujući napitak koji ne sadrži kofein.
Čaj od cimeta
Poznato je da cimet ima protuupalno, antioksidativno i
antibakterijsko djelovanje – što ga čini izvrsnim dodatkom bilo kojoj vrsti
čaja ili se pak može samostalno skuhati.
“Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova
sposobnost da s vremenom snizi šećer u krvi aktiviranjem oslobađanja
inzulina”, kaže Jessica Ederer voditeljica sadržaja i wellness edukacije.
Zeleni čaj
“Zeleni čaj tema je mnogih istraživačkih studija i
sadrži spojeve za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju proupalne
putove u tijelu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprječava
kardiovaskularne bolesti”, kaže McDowell.
Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matchu, snažniju
verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim
spojevima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na
metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.
Čaj od kurkume
Kurkuma je poznata po jarko narančastoj boji, a McDowell
objašnjava kako kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv tvari u
tijelu koje mogu povećati upalu.
“Budući da kurkuma ima protuupalna svojstva, pokazalo
se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bol i
upalu. U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom koljena
primijetilo je poboljšanje artritične boli za 50 posto pri uzimanju dodataka
kurkumina”, dodaje Ederer.
Čaj od đumbira
“Korijen đumbira nevjerojatno je zdrav, pa se zato
nalazi u svemu, od kineskih i indijskih začina do slatkiša, proizvoda za njegu
i čajevima”, objašnjava Ederer.
Prema istraživanju, đumbir ima protuupalna svojstva koja
mogu pomoći tijelu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do boli,
uključujući bol u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do
menstrualnih tegoba.
Čaj od šipurka
Čaj od šipurka bogat je antioksidansima, uključujući
polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protuupalno djelovanje
koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od
ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom kao i drugim upalama.